open-navfaktor-logo
search
Stabilno stanje u ZDK
Jupić: Imamo odgovor na svaki scenarij, čekamo respiratore i testove
U Zeničko-dobojskom kantonu jutros je utvrđeno 19 novooboljelih od koronavirusa.
17.07.2020. u 14:51
get url
text

Ipak, ministar zdravstva u Vladi ZDK Adnan Jupić za Faktor kaže da je u ovom dijelu Bosne i Hercegovine stabilna situacija kada je u pitanju širenje zaraze.

- Situacija s COVID-19 u ZDK je stabilna. Blago povećanje zaraženih rezultat je popuštanja mjera, ljudi se kreću po drugim kantonima, odlaze u bh. entitet Republika Srpska… Najvažnije da nemamo eksploziju novozaraženih, kliničke slike su blaže. Na više od 360.000 stanovnika u ZDK imamo samo dvoje umrlih od koronavirusa. To je rezultat rada svih nas u zdravstvu i discipline građana.

Odnedavno pacijenti s lakšom kliničkom slikom mogu da ostanu kući pridržavajući se svih mjera koje se tiču izolacije. Svima njima je naglašeno da ukoliko im se stanje pogorša da se odmah jave u bolnicu gdje će biti primljeni jer imamo dovoljno kapaciteta. Naravno, razmatramo sve scenarije, i one izrazito nepovoljne, ali se svi nadamo neće doći do njih. Imamo odgovor na svaku situaciju – govori Jupić.

Naš sagovornik ističe da imaju testova za još jedan određeni period.

VEZANI TEKST - Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović: Zatražili smo 25 respiratora od FUCZ-a

- Naše dvije laboratorije imaju mali kapacitet, ukupno 50-60 testova možemo uraditi dnevno. Zbog toga još šaljemo u KCUS značajan broj uzoraka. Ukoliko uspijemo nabaviti neophodne ekstraktore, moći ćemo dnevno uraditi od 300 do 400 testiranja što bi nam bilo više nego dovoljno. Štaviše, mogli bismo biti na raspolaganju KCUS-u ukoliko za to bude potrebe. Mi smo relativno kasno dobili certifikate za PCR testove pa smo ih zato dobili oko 5.000. Sada smo se obratili nadležnim državnim i federalnim institucijama za novu količinu testova – objašnjava Jupić.

 Isti upit upućen je i za dodjelu respiratora.

- Da, uputili smo zahtjev za dobijanje 25 respiratora od 100 koliko je nabavila Federalna uprava civilne zaštite. U komunikaciji smo sa Federalnim ministarstvo zdravstva i vjerujem da ćemo uskoro dobiti respiratore, koji nisu namijenjeni samo za zaražene od koronavirusa već i za sve one teške pacijente koji boluju od drugih respiratornih bolesti – podvlači Jupić.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.