open-navfaktor-logo
search
Promocija imunizacije
Jupić: Domovi zdravlja treba da vakcinišu i nakon radnog vremena, vakcina je izlaz iz pandemije
Vakcina je jedini i najbolji lijek za izlaz iz pandemije koronavirusa, te Krizni štab i Vlada Zeničko-dobojskog kantona čine sve da, sada kada vakcina ima dovoljno, imunizacijom obuhvati što veći broj građana kako bi što prije stekli kolektivni imunitet, rekao je danas Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjendik Kriznog štaba ZDK.
02.09.2021. u 15:03
get url
text
Alis Kozica i Adnan Jupić obilaze domove zdravlja

On i Alis Kozica, koji je šef Tima za imunizaciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, počeli su obilaziti domove zdravlja u ZDK radi promocije vakcinacije i prenošenja pozitivnih iskustava iz procesa imunizacije koji je u ovom kantonu započeo polovinom marta.

VEZANI TEKST - Novalić: Nećemo uvoditi restriktivnije mjere, pozivam sve da se vakcinišu

Tako su danas, kako je saopćeno iz Press službe ZDK, posjetili domove zdravlja u Zenici, Žepču, Zavidovićima i Maglaju, a narednih dana obići će domove zdravlja u općinama na sjeveru i jugu ovog kantona.

U Zeničko-dobojskom kantonu je prvu dozu vakcine primilo oko 18 posto ljudi, a potpuno je vakcinisano oko 10 posto stanovništva.

- Vakcinaciju smo organizirali na 60 vakcinalnih punktova u svim općinama i gradovima. Imamo dane otvorenih vrata gdje građani bez ikakve najave mogu doći i vakcinisati se. Bili smo "pioniri" u vakcinisanju prioritetnih i interesnih grupa, a posljednjih sedmica vakcinišemo zaposlene u privredi. Želimo da vakcinacija bude dostupna svima, tako da od menadžera domova zdravlja tražimo da omoguće vakcinaciju poslije radnog vremena i svaki dan u sedmici - rekao je Jupić.

VEZANI TEKST - ZDK se najbolje u FBiH pripremio, počela vakcinacija i opće populacije

On je naglasio da je odziv građana na vakcinaciju svaki dan sve veći te da su građani sve više svjesni da je masovna imunizacija jedini način da se ova krizna situacija prebrodi sa što manje ograničenja.

- Veći obuhvat vakcinacije donio bi i popuštanje epidemioloških mjera te vraćanje normalnom načinu života, ali i omogućio uvođenje pravila VPT (vakcinisan-prebolovao-testiran) za ulaske u ugostiteljske objekte, tržne centre, salone, ordinacije i druge objekte, ali i za sportska takmičenja, koncerte i slične javne događaje - dodao je Jupić.

Istakao je da je među trenutno oboljelima od koronavirusa najveći broj onih koji nisu vakcinisani, što potvrđuje i primjer iz Kantonalne bolnice Zenica gdje je hospitalizirano ukupno 17 pacijenata od kojih niko nije primio vakcinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.