open-navfaktor-logo
search
Situacija u ZDK
Jupić: Blagi rast broja oboljelih, veći broj teških kliničkih slika
Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu nepovoljna, ali ipak stabilna, te da se posljednjih desetak dana bilježi blagi rast broja oboljelih, samim tim i broja bolničkih pacijenata, kao i u ostatku države i zemljama okruženja.
24.02.2021. u 13:53
get url
text
get url
text

- Javlja se malo veći broj teških kliničkih slika, ali je smrtnost manja nego u proteklom periodu, tako da smatram da je zdravstveni sistem spreman da odgovori na povećan broj oboljelih - rekao je Jupić nakon sjednice Vlade ZDK.

Naglasio je da stanje iziskuje dodatni oprez i poštivanje epidemioloških mjera, održavanje socijalne distance, nošenje zaštitnih maski i izbjegavanje masovnih okupljanja.

Jupić je ponovio da je ZDK spreman za proces imunizacije stanovništva protiv virusa Covid-19, ali da kantoni ne mogu uticati na brzinu nabavke i distribucije vakcina.

- Usmjereni smo i opredijeljeni na međunarodni sporazum COVAX i mislim da je to najbrži i najbolji put da dobijemo vakcine - rekao je Jupić.

Istakao je da će se do isporuke vakcine nastaviti raditi na promociji imunizacije, jer broj građana koji su iskazali spremnost za vakcinaciju u dosadašnje dvije ankete još uvijek nije u skladu sa očekivanjima. Kada su u pitanju zdravstvene ustanove, za vakcinaciju se izjasnilo između 60 i 70 posto zdravstvenih radnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.