Ocjena predsjednika EK

Juncker: To što neki predviđaju na Zapadnom Balkanu nije ostvarivo

Objavljeno: 12.06.2019. u 08:23

Predsjednik Evropske komisije tako je odgovorio na pitanje upućeno Rami, a koje se odnosilo na nagovještaje o ujedinjenju Albanije i Kosova, ali i mogućnost da Sjeverna Makedonija, za razliku od Albanije, dobije datum za početak pristupnih pregovora

FOTO: Muhidin Živojević

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je nakon razgovora s premijerom Albanije Edijem Ramom izjavio da "nema smisla anticipirati to što neki predviđaju na Zapadnom Balkanu između Albanije i Sjeverne Makedonije"

- To nije ostvarivo i samo bi naškodilo procesu ujedinjenja kontinenta - ocijenio je Juncker.

Predsjednik Evropske komisije tako je odgovorio na pitanje upućeno Rami, a koje se odnosilo na nagovještaje o ujedinjenju Albanije i Kosova, ali i mogućnost da Sjeverna Makedonija, za razliku od Albanije, dobije datum za početak pristupnih pregovora.

Novinarima u Briselu u prvom trenutku učinilo se da je Juncker odgovarajući na pitanje o ideji ujedinjenja Albanije i Kosova napravio lapsus zamijenivši "predviđanja između Albanije i Kosova" sa "predviđanja između Albanije i Sjeverne Makedonije".

Na molbu novinara da pojasni o čemu je tačno govorio Juncker i je li u pitanju lapsus, glasnogovornica Evropske komisije Margaritis Schinas naglasila je da se odgovor predsjednika Evropske komisije "jasno odnosio na Sjevernu Makedoniju".

Premijer Albanije Edi Rama je, odgovarajući na pitanje o njegovom čestom spominjaju ujedinjenja Tirane i Prištine, odgovorio da on sanja "o nečem većem" i dodao da to nije "velika Albanija" već velika EU sa Srbima, Makedoncima i Albancima zajedno u njoj.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije