navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Udovica milijardera

Julie Koch: Zanimljiva životna priča najbogatije žene u SAD-u

Julia Koch, udovica milijardera Davida Kocha, vlasnika konglomerata i jedne od najvećih kompanija u SAD-u Koch Industries, zasjela je na vrh Forbesove liste najbogatijih žena u Sjedinjenim Državama.

Objavljeno: 04.11.2022. u 09:19
get url
text

Njeno bogatstvo, koje je zajedno s troje djece naslijedila od pokojnog supruga koji je umro 2019. u dobi od 79 godina, u septembru je iznosilo 56 milijardi dolara.

Zahvaljujući 42% udjela u kompaniji Koch Industries i rastu cijena na tržištu nafte, u proteklih godinu dana njeno se bogatstvo povećalo za pet milijardi dolara.

Put Julie Koch od radnice u modnoj industriji do jedne od najbogatijih žena na svijetu je prilično zanimljiv. Prekretnica je svakako bilo upoznavanje sa pokojnim suprugom Davidom.

Koch potječe iz malog gradića Indianola u Iowi, a 80-ih godina prošlog stoljeća se preselila u New York, gdje je radila kao asistent poznatom modnom dizajneru Adolfu. Ubrzo je počela raditi s klijentima iz visokog društva, uključujući i tadašnju prvu damu SAD-a Nancy Reagan.

Kako je bila fokusirana na posao i brojne obaveze u modnom svijetu, nije imala previše vremena za ljubav i nije uspijevala naići na nekoga ko bi je zaintrigirao. U januaru 1991. prijatelji su je nagovorili da ode na sastanak na slijepo sa Davidom Kochom. David je već tada bio bogati industrijalac, sa reputacijom ženskaroša i domaćina raskalašenih zabava na kojima se svašta događalo, pisao je svojevremeno New York Times.

Njihov prvi sastanak je upravo zbog toga bio pravi fijasko, jer je Juliu odbio njegov ženskarski pristup. Ipak, ponovno su se sreli šest mjeseci kasnije, kada joj se David predstavio kao da se prvi put vide, nakon čega ga je Julia uvrijeđeno podsjetila da su već jednom izašli zajedno.

David se izvinuo i značajno promijenio stav, a te večeri dugo su razgovarali i odlučili da će se nastaviti viđati. Tako je počela veza koju su pet godina kasnije okrunili brakom, u kojem su dobili i troje djece. Tokom godina Julia je bila angažirana u humanitarnim akcijama i misijama, pa je tako zajedno sa suprugom donirala desetke miliona dolara raznim bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama u Sjedinjenim Državama. Također je predsjednica zaklade David H. Koch, a poznata je i kao ljubiteljica umjetnosti i donatorica Lincoln Centra, Metropolitana i Smithsoniana.