open-navfaktor-logo
search
Meteorolozi
Juli je bio još jedan u nizu iznadprosječnih, kakvo vrijeme će biti u augustu
Izuzetno topli dani u julu (dani sa srednjom temperaturom većom od dvije standardne devijacije) zabilježeni su na svim meteorološkim stanicama
06.08.2019. u 12:57
get url
text

Preliminarna analiza dostupnih podataka sa meteoroloških stanica u Federaciji Bosne i Hercegovine (www.fhmzbih.gov.ba) ukazuje na klimatološku ocjenu jula: za temperaturu 'toplo', 'vrlo toplo', te 'ekstremno toplo' te za padavine - vrlo raznoliko od 'normalnog', 'vrlo sušnog' do 'vrlo kišovitog' u poređenju sa klimatološkim periodom 1961.-1990. Pritom je u nekim mjestima zabilježen manji nedostatak padavina u odnosu na uobičajene julske količine, primjera radi u Sanskom Mostu, dok je u Bugojnu ovo bio najkišovitiji juli u posljednjih 50-ak godina od kada postoje službena mjerenja.

Srednje mjesečne temperature zraka bile su u rasponu od 20,2°C u Bugojnu do 26,5°C u Mostaru, sa anomalijama između 1,0°C na Ivan-sedlu do 2,6 °C u Bihaću. Najveće pozitivno odstupanje zabilježeno je u prvoj i trećoj dekadi mjeseca, dok su anomalije u drugoj dekadi imale negativne vrijednosti. U Bihaću je treća dekada jula bila rekordno topla sa odstupanjima od 4,9°C u poređenju sa klimatološkim prosjekom 1961-1990.

Izuzetno topli dani (dani sa srednjom temperaturom većom od dvije standardne devijacije) zabilježeni su na svim meteorološkim stanicama. Najviše ih je bilo u Bihaću (4), pri čemu su temperaturne anomalije iznosile od 7 do 9°C. Analiza srednjih temperatura zraka ukazuje na još jedan izuzetak, a to je da je srednja temperatura zraka za juli bila niža od junske što se baš ne dešava često, U Sarajevu u posljednjih 50-tak godina desilo se par puta, 2003, 1991, 1981, 1979, 1972. itd.

Količina padavina tokom jula bila je dosta neujednačena. Odstupanja ukupne sume padavina kretala su se od 34% u Sanskom Mostu, 182% u Bugojnu do 272% u Mostaru. U Tuzli je zabilježen rekordan broj dana sa kišnim padavinama većim ili jednakim 1mm.

Izgledi vremena u augustu

Prema prognozama u narednih petnaest dana od 05. do 20. avgusta u Bosni i Hercegovini se očekuje sunčano i vrlo toplo vrijeme. Krajem tekuće i sredinom naredne sedmice na području centralne i istočne Bosne moguća je kratkotrajna nestabilnost u vidu poslijepodnevnih pljuskova.

Temperature zraka u prognoziranom periodu biće primjerene ljetnim vrijednostima. Jutarnje u Bosni će se kretati od 13 do 18, a najviše dnevne od 30 do 35 stepeni. U Hercegovini će biti još toplije sa jutarnjim temperaturama od 15 do 20 stepena i najvišim dnevnim od 32 do 37 °C, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.