open-navfaktor-logo
search
VSTV o pismu
Jukić optužila Mektića za državni udar, Nezirovića za nepotizam, pita "šta znači to da nema para"
Građani jednostavno iskazuju svoje nezadovoljstvo i to nezadovoljstvo je opravdano. Mi smo našim greškama doveli do podjele u društvu. Mi vidimo sada kako se oko VSTV-a stvaraju politički blokovi, medijski blokovi... to ne smijemo dopustiti, rekao je Nezirović
30.05.2019. u 20:41
get url
text

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV)  raspravljalo se o pismu Delegacije EU-a, Misije OSCE-a i Ambasade SAD-a koje je upućeno VSTV-u, u kojem se na svojevrstan način kritikuje rad ove institucije. Sjednica koja je trajala od jutros završena je iza 20 sati. Danas nisu doneseni bilo kakvi zaključci u vezi s pismom.

Jens Woelks, viši pravni savjetnik u VSTV-u za pitanja EU integracija, kazao je da je "bilo dosta polemike nakon pisma, ali to smo i željeli postići".  On se obratio članovima Vijeća kojima je pojasnio zašto su ove delegacije poslale pismo VSTV-u.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, je kazao da se jedan dio pisma odnosi na izbor i imenovanja i odgađanje prošle sjednice i određenih privilegovanih kanditata, drugo pitanje je pitanje imovinskih kartona i treće pitanje je ocijenjivanje rada nosilaca pravosudnih funkcija.

- Ne postoji nikakva odgovornost VSTV-a za ova tri pitanja. VSTV je ovdje dao svoj maksimum i siguran sam da to svi naši partneri najbolje znaju. Sad kako je to Jens objasnio to malo drugačije izgleda, a ne onako kako je to u javnosti shvaćeno kao kritika - kazao je Tegeltija.

Jadranka Ivanović, članica VSTV-a, je kazala da "treba da se zna da podvijeće koje je predložilo kandidate čini trećinu Vijeća, znači većina članova Vijeća nije ranije vidjela programe kandidata".

- Niko tog dana nije mogao pročitati šta u tih 300 strana programa kandidata piše. Ja se ne osjećam odgovornom što se neko tog dana vratio kući - kazala je ona.

Podržala je Tegeltiju u tvrdnji da su zaista poduzeli sve kad su u pitanju imovinski kartoni i ocjenjivanje rada, "jer svi koji su pratili sjednice znaju da se na tome radilo".

Jadranka Lokmić-Misirača je kazala da misli da su ispravili jednu grešku koju je Vijeće ranije pravilo, a to je da nisu ocjenjivali sudije.

- Što se tiče imovinskih kartona, mi smo svojim primjerom pokazali, ja, predsjednik... dali smo svu svoju imovinu novinarima CIN-a i dobro bi bilo da to urade svi članovi Vijeća - kazala je ona.

Dodala je i da što se tiče izbora sudija Ustavnog suda FBiH ona smatra da oni jesu za to odgovorni.

- Ja ne znam stvarno što se nije provela ta procedura - rekla je Lokmić-Misirača.

Kazala je i kako "smatra ovo pismo dobronamjernim i hvala onom ko ga je pisao, ali zbog javnosti i kako je predstavljeno to pismo želim da kažem da smo mi ovdje radili jako puno i da ovo šta je bilo odgoda od dvije sedmice da nije nanesena neka velika šteta".

- Kada su u pitanju imovinski kartoni, dobro se sjećam da smo postavljali pitanje i rekli da je to više etički čin nosilaca pravosudnih funkcija i da smo rekli da treba shvatiti trenutak kad je veliko nepovjerenje građana u rad pravosuđa. Moj prijedlog je da mi damo te kartone i da želimo na taj način da pokažemo primjer i građanima i drugim nosiocima pravosudnih funkcija - kazala je članica VSTV-a Amila Kunosić.

Goran Nezirević je kazao da pisma vjerovatno ne bi bilo da nije bilo zaključka kojim je data podrška predsjedniku VSTV-a.

- Ja bih u istim okolnostima ponovo postupio isto. Mi smo odlučivali na osnovu jednog novinskog članka, njegovog demantija i izjave kolegice Dalide Burzić. Ono što smo zaključili zaključili smo samo na osnovu jednog članka i ne radi se tu ni o kakvoj bezuslovnoj podršci - rekao je Nezirović, te dodao kako se "na pojedinim medijima govori da su glasali nakon snimka", a što, kako je naveo, nije tačno.

- Što se tiče imenovanja za sudiju ustavnog suda FBiH tačno se navodi da taj proces traje nerazumno dugo i nemamo nikakvo opravdanje za to. Kada je u pitanju odlaganje sjednice, nismo mogli održati sjednicu jer ne bismo mogli ispoštovati proceduru. Gdje je naša krivica? Nismo na vrijeme, a mogli smo, dostavili programe članovima Vijeća ili nismo na vrijeme obavijestili kandidate da nećemo moći odlučivati taj dan -kazao je Nezirović.

Dodao je da je Vijeće reklo da se na protestima ispred zgrade VSTV-a nalaze "izmanipulisani građani, a to nisu smjeli reći".

 - Građani jednostavno iskazuju svoje nezadovoljstvo i to nezadovoljstvo je opravdano. Mi smo našim greškama doveli do podjele u društvu. Mi vidimo sada kako se oko VSTV-a stvaraju politički blokovi, medijski blokovi... to ne smijemo dopustiti. Ova institucija je važnija od ovog sastava Vijeća. Napravili smo greške koje možemo ispraviti, ali napravili smo greške koje kazuju da mi koji treba da regulišemo sistem, sad smo mi predmet regulisanja - kazao je Nezirović.

Milan Tegeltija je na to reagirao, kazavši kako nikad nije rečeno da su "građani izmanipulisani za proteste".

- Građani imaju pravo da protestuju protiv bilo čega i to nije sporno. Rekao sam da Dragan Mektić kao ministar sigurnosti i kao aktivan političar ne može pozivati građane na građanske proteste, jer ako se građani odazivaju na poziv ministra to više nisu građanski nego politički protesti - rekao je Tegeltija.

Kazao je i da je odlaganje sjednice bila greška, do koje došlo iz objektivnih razloga.

- Ali evo, prihvatam odgovornost, evo ja ću priznat da je to moja greška. Ali ono što je bitno da iz prvog dijela pisma ne prihvatam da postoji mogućnost takvog tumačenja selektivnosti - rekao je Tegeltija.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić najburnije je reagirala, kazavši kako pismo smatra pritiskom na VSTV  "u vrijeme kada ministar sigurnosti poziva na državni udar".

- Smatram da je to pismo atak na nas i da naš partner EU nije razmišljala o tome, očekivala sam da stanu u našu odbranu jer to nije ovisilo od nas - kazala je Jukić.

Dodala je i  kako se "s namjerom vrši pritisak na VSTV" te se zapitala "šta znači to da nećemo dobiti novac, ja na to ne mogu pristati". 

Podsjetimo, u pismu Ambasade SAD-a, Misije OSCE-a i Delegacije EU-a se, između ostalog, navodi sljedeće: "Dešavanja u posljednje vrijeme se mogu odraziti na buduću finansijsku pomoć, dok bi vidljivi napredak u procesu pravosudne reforme osigurao dalju značajnu podršku EU, SAD i druga međunarodna ulaganja, koja zauzvrat potiču taj napredak". 

Potom se Jukić obrušila na Gorana Nezirovića kojem je kazala kako "svaki put drži moralne pridike kao da je svaki put neko drugi kriv, a jedini on je ispravan".

- Pokaži svojim djelom da si ispravan - kazala je Jukić, te "prozvala" Nezirovića za nepotizam, tvrdeći da je zaposlio kćerku u pravosuđe i da ima 14.000 maraka duga.

Tegeltija je u izjavi novinarima komentirao i današnji izbor glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona. U videu možete čuti njegovu izjavu: 

Kratko je komentirao i iskaz koji je dao u svojstvu svjedoka u Tužilatvu BiH, a u vezi sa aferom "Potkivanje". 

Predsjednik VSTV-a je kazao i da će se svi aspekti iz pisma koje je stiglo iz Delegacije EU u BiH, Ambasade SAD i Misije OSCE u BiH VSTV-u "razmotriti hladne glave", nakon čega će VSTV odlučiti kako će se postaviti u ovoj situaciji.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.