Usljed kišnih padavina jučer je u Kantonu Sarajevo došlo do pojave bujičnih podzemnih voda koje su imale za posljedicu začepljenje šahtova, odvoda i slivnika.

Bilo je kratkotrajnih plavljenja pojedinih saobraćajnica i ulijevanje vode u podrumske prostorije, te u individualne stambene objekte.

Kako je Feni potvrdio direktor Kantonalne uprave civilne zaštite KS Samir Džihić, tokom jučerašnjeg nevremena nije bilo nastradalih osoba niti većih materijalnih šteta.

- Ono što se desilo na Baščaršiji kada su trgovke bile djelimično zaplavljene i kada je protekla bujica vode Baščaršijom slično se desilo i 2009/10. godine, ali u posljednjih par godina nije - kazao je Džihić.

Dodao je da komisije koje rade na procjeni šteta do jutros nisu evidentirale nikakvu prijavu od pravnih ni fizičkih osoba.

- Ako bude eventualnih prijava, te komisije će zahtjeve obrazložiti i dostaviti nama, odnosno kantonalnoj komisiji za procjenu šteta KS - kazao je Džihić.

Ističe da su pripadnici Kantonalne uprave civilne zaštite KS prvi bili na terenu, kao što će i uvijek pružati pomoć građanima.

- Klimatskih promjena koje su evidentne na terenu nisu pošteđeni ni najsavremeniji zapadni sistemi koji ulažu u prevenciju mnogo više od nas i koji imaju razvijene kapaciteta zaštite spašavanja - kazao je Džihić.

Stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza kazala je Feni kako ekipe preduzeća "Park" jučer nisu imale nikakvih intervencija u KS.

- Sve je proteklo bez ikakvih posljedica po zelenilo - kazala je Hamza.