Jubileji: Zemaljski muzej BiH obilježava 130 godina

Objavljeno: 01.02.18 u 08:34

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine danas će bogatim programom svečano obilježiti 130 godina.

Program obilježavanja trajat će od 10 do 23 sata
Program obilježavanja trajat će od 10 do 23 sata

Otkad je odlukom tadašnje Zemaljske vlade Muzej osnovan kao samostalna državna ustanova, te 1. februara 1888. godine i zvanično otvorio svoja vrata, razvijao se do statusa najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini. Iako se posljednjih godina suočava sa izuzetno velikim izazovima, kolektiv Zemaljskog muzeja BiH opredijeljen je da održi i unaprijedi tradiciju koju uspješno baštini već 130 godina - ističe se u saopćenju Zemaljskog muzeja BiH.

Tokom današnjeg dana posjetioci će, između ostalog, moći prisustvovati otvaranju obnovljene izložbene sale na Odjeljenju za prirodne nauke, predavanjima: Neolitička revolucija i prvi poljodjelci (predavač: dr. sc. Jacqueline Balen, Arheološki muzej u Zagrebu), O nastanku Albuma narodnih nošnji u BiH (predavači: Ernis Šljivo i Samir Avdić, kustosi ZMBiH), Arheologija u stvarnosti i arheologija na filmu (predavač: dr. sc. Jacqueline Balen, Arheološki muzej u Zagrebu), te otvaranje izložbe “Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća“ autorice Marice Filipović, muzejske savjetnice ZMBiH.

Na programu obilježavanja 130 godina Muzeja su i brojne radionice i prezentacije u obnovljenoj sali u Odjeljenju za prirodne nauke

Program obilježavanja godišnjice Zemaljskog muzeja trajat će od 10.00  do 23.00 sata. Ulaz je  besplatan.