open-navfaktor-logo
search
Judo u školama
JSBiH u saradnji sa IJF-om i Ministarstvom civilnih poslova realizuje zanimljiv projekt
Riječ je o projektu koji se već provodi u Japanu, Francuskoj i Holandiji
29.05.2019. u 17:35
get url
text

U osnovnim školama od jeseni se provodi projekt pod nazivom "Judo u škole" kojim su obuhvaćeni učenici nižih razreda.

Riječ je o projektu koji se već provodi u Japanu, Francuskoj i Holandiji, a njegova primjena u našim školama dogovorena je u na sastanku predsjednika Međunarodne judo federacije i predsjednika Judo saveza BiH Branislava Crnogorca.

Projekt "Judo u škole" u zemljama u kojima se provodi polučio je dobre rezultate, jer riječ je o sportu koji je vrlo učinkovit u prevenciji vršnjačkoga nasilja, kod usvajanja zdravih životnih navika, timskog rada, razvoja pozitivnih vrijednosti, tolerancije i samokontrole Crnogorac ističe i kako je cilj u prvoj godini u projekt uključiti deset osnovnih škola. S obzirom na to da prednosti bavljenja džudom predstavljaju ono što sadrži i kurikulum zdravstvenog odgoja, Ministarstvo uvođenje projekta vidi kao dodatni doprinos brizi o fizičkom i mentalnom zdravlju naših učenika.

– Riječ je o sportu koji je siguran, a jedna od njegovih specifičnosti je i da je ravnopravan, jer u sistemu takmičenja ravnopravno sudjeluju djevojčice i dječaci. Judo savez već posjeduje verificiran program za uvođenja džuda u škole, posjedujemo i strunjače kao i kimona koja ćemo proslijediti trenerima da obraduju mališane - istakao je Crnogorac, te dodao:

– Projekt će se najprije početi provoditi kao izvannastavna aktivnost, a u budućnosti je cilj pokrenuti ga i kao izborni predmet. To ne znači da bi džudo bio jedini sport kao izborni predmet, jer voljeli bismo da se i drugi sportovi uvedu u škole na isti način. Naime, Judo savez BiH ima dva cilja, a riječ je o omasovljavanju tog sporta te njegovoj popularizaciji. Džudo sada već postoji u pedesetak hrvatskih osnovnih škola. Uglavnom je riječ o školama u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku. U prvoj bismo godini željeli uključiti deset škola u projekt, a u konačnici želimo da "Judo u škole" zaživi u svim osnovnim školama koje imaju sportske dvorane, kao i da se obuhvate i učenici viših razreda osnovnih škola - pojašnjava Crnogorac.

{$galerijaFotografija}

On također ističe da je jedan od ciljeva projekta i sticanje navike redovitog bavljenja sportom. Prema njegovim riječima džudo nije samo sport, već je i edukativna metoda koja razvija zdrav stil života te ne samo da preventivno djeluje na nasilje, već i pretilost.

Judo klub Vogošća je jedan od dva tima koji su na području Kantona Sarajevo koji je uključen u ovaj projekt. Škola koja je pokazala najviše razumijevanja za nas i naš projekt jeste OŠ "Zajko Delić" na Kobiljoj Glavi.

- Ovim putem se zahvaljujemo direktorici Sivac koja nam je ustupila salu besplatno, kako bismo naš projekt realizovali što uspješnije i korisnije za svu našu djecu - istakao je voditelj projekta Admir Vražalica,certificirani trener od IJF-a, te naglasio:

- Mi smo najprije prezentovali ovaj sport na času tjelesnog odgoja u ovoj školi, kako bi djeca koja ne poznaju ovaj sport vidjela kako protiče jedan trening i šta sve za početak mogu naučiti. Nadamo se svi mi u Savezu, a za dobrobit naše djece, da će ovaj plemeniti sport naći put i biti uvršten makar kao izborni predmet u osnovnim školama kako bi djeca se bolje edukovala i zavolila ga i postigla rezultate kakve nam donosi Larisa Cerić ili nekada Amel Mekić.

Ovaj projekat trajat će tokom čitave školske godine i svi su dobro došli, poznavali ovaj sport ili ne. Treninzi se odvijaju dva puta sedmično, utorkom i petkom sa početkom u 19.30 sati.

Džudo u škole 29.05.2019.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.