open-navfaktor-logo
search
Reakcija
JP Deponija Mostar: Prezaduženom Komosu je lakše druge kritikovati nego raditi
Obzirom na ogromna dugovanja i nepoštivanje odredbi potpisanih ugovora navedenih preduzeća, ugrožena je likvidnost i normalno poslovanje JP Deponija d.o.o. Mostar, ističu
12.09.2019. u 14:17
get url
text

JP Deponija Mostar reagiralo je, dajući određena pojašnjenja o svome radu, na izjave Vesne Karanović objavljene u u tekstu pod naslovom "Pored pet komunalnih preduzeća: Nekada najčišći grad u državi danas se guši u smeću".

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Kao prvo, gđa. Vesna Karanović ne obnaša funkciju direktorice JP Komos d.d. Mostar-u stečaju, jer je ovo preduzeće već godinama u stečaju i firmu zastupa i predstavlja stečajni upravnik.

Radi javnosti moramo istaći da je JP Deponija d.o.o. Mostar organizirala rad u dvije smjene, te je otpad moguće dovoziti na deponiju svaki radni dan u periodu od 06:00 do 22:00 sati, te subotom od 06:00 do 14:00 sati a sve sa ciljem da se osigura prijem prikupljenog komunalnog otpada i njegovo sklanjanje sa gradskih ulica.

Rad nedjeljom nije moguć, iz prostog razloga što pogonska spremnost i funkcionalnost postrojenja zahtijeva redovnu njegu i održavanje. Upravo se taj dan koristi kako bi se izvršili potrebni pregledi, te sanirali eventualni nedostaci koji bi mogli ugroziti funkcionalnost postrojenja što gđa Karanović nema u vidu ili možda ne razumije.

Navedeno radno vrijeme u kojem je moguć prihvat otpada JP Komos d.d. Mostar-u stečaju i ne pokušava pratiti, jer njihovi zaposlenici završavaju sa dnevnim dovozom otpada najdalje do 15 sati, a najčešće i prije 13 sati pa je lakše kritikovati organizaciju i proces drugih subjekata nego uložiti trud i poboljšati organizaciju svoga preduzeća.

Nadalje, dugovanja JP Komos d.d. Mostar-u stečaju prema JP Deponija d.o.o. Mostar za pružene usluge deponovanja otpada na današnji dan iznose 340.199,11 KM, dok JP Parkovi p.o. Mostar, po istom osnovu, duguju 758.050,03 KM. Obzirom na ogromna dugovanja i nepoštivanje odredbi potpisanih ugovora navedenih preduzeća, ugrožena je likvidnost i normalno poslovanje JP Deponija d.o.o. Mostar, pa se postavlja pitanje obaveze prihvata dovezenog komunalnog otpada.

Još iz vremena u kojem je gđa. Karanović zaista obnašala funkciju direktorice JP Komos d.d. Mostar, postoji neizmireni dug prema JP Deponija d.o.o. Mostar, u iznosu od 62.296,88 KM. Ovaj podatak, zajedno sa ostalim pokazateljima dugogodišnjih propusta u upravljanju koji su doveli preduzeće JP Komos d.d. Mostar u stečaj i višemilionske dugove, čine neumjesnim bilo kakvo komentarisanje načina rada, organizacije i upravljanja preduzećem JP Deponija d.o.o. Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.