Jovičić je rekao da je DNS ozbiljna stranka i da ne trguju interesima RS-a. U nekim medijima je objavljeno da će Jovičić, navodno pod pritiskom, odustati od kandidature u korist Jelene Trivić. 

- Kandidaturu su odredili organi DNS-a i jedino je oni mogu povući, a DNS se ne igra sa biračima i to neće uraditi ni posljednji dan kampanje. Radit ću na potpunom političkom jedinstvu, neću dozvoliti podjele i vratit ću ugled predsjednika RS-a u institucije. Posljednje četiri godine nismo vidjeli njegovu vidljivu ulogu i zato je DNS kandidovao svog kandidata - kazao je Jovičić.

Na pitanje da li je bilo pritisaka da odustane od kandidature, kazao je da nije imao nikakav pritisak, te da od prvog dana vodi kampanju na terenu, kao i da nije imao dilemu da li će ići do kraja.

Tvrdi i da su informacije o njegovom navodnom odustajanju zapravo dezinformacije i da su ih "poturili" vlast i opozicija u ovom entitetu. DNS u NSRS-u očekuje između sedam do deset zastupnika, te najmanje jednog u Parlamentarnoj skupštini BiH. Predsjednik ove stranke Nenad Nešić tvrdi da je DNS "treći put", a uvjeren je u dobar rezultat stranke.