open-navfaktor-logo
search
Evropski put
Josep Borrell u Dubrovniku: Održati pažnju EU-a na Zapadnom Balkanu
Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell na 14. Dubrovnik forumu koji se održava pod nazivom "Zajedno u razdvojenom svijetu" osvrnuo se na pandemiju i njen utjecaj na geopilitčku situaciju te svijet nakon pandemije.
10.07.2021. u 12:09
get url
text

- Pandemiju smo manje-više ostavili iza sebe, ali moramo ostati budni, jer dolaze nove varijante, novi val virusa, ali nakon godinu i po dana i više valova, možemo reći da izlazimo iz tunela, što ne vrijedi i za ostali dio svijeta, posebno za jug, Južnu Ameriku, Afriku, Jugoistočnu Aziju - upozorio je Borell.

Naveo je kako se u Južnoj Americi bilježi 4.000 smrti dnevno od koronavirusa, posebno u Brazilu gdje je situacija 15 puta gora nego u Evropskoj uniji. Istaknuo je kako će se nakon pandemije svijet globalno promijeniti, kako će biti manje zapadnjački, više azijatski, sve više digitaliziran i pun nejednakosti, kako između država, tako i unutar njih.

- Vakcina je jedini put izlaska iz pandemije. Evropska unija je jedina koja uspijeva vakcinisati vlastito stanovništvo, istovremeno izvoziti pola vlastite proizvodnje vakcina te biti vodeći donator u programu COVAX - kazao je Borell.

Naglasio je kako će neravnomjerna dostupnost vakcina dovesti do sve većih razlika u ekonomskom oporavku pojedinih dijelova svijeta, a time i do veće nestabilnosti.

Evropska unija isporučila je 3,2 miliona doza cjepiva Zapadnom Balkanu, a na ovom području vakcine doniraju i Kina i Rusija, rekao je Borell, istaknuvši kako vakcina, u svijetu multipolarnosti i manjka multilateralnosti, postaje novi geopolitički alat kojim se jača politički utjecaj.

- Svijet postaje sve manje slobodan, demokratija je pod napadom, kako na domaćem terenu, tako i u inozemstvu. Nalazimo se u bitci narativa, koji je sistem najbolji za suočavanje s izazovima današnjice - rekao je Borell.

- Evropska unija najbolja je kombinacija političkih sloboda i ekonomskog napretka, kao i društvene solidarnosti na svijetu. Nismo savršeni, ali smo najbolji, zbog čega moramo nastaviti sa svima koji dijele našu viziju. To znači da moramo održati našu pažnju na Zapadnom Balkanu i cijelu regiju održati na evropskom putu, uključujući oživljavanje dijaloga između Srbije i Kosova. To podrazumijeva i podršku Ukrajini, koja se suočava s agresijom Rusije, provedbu reformi u toj zemlji kako bi se približila Evropskoj uniji - poručio je Borell.

Upozorio je na odnos EU-a s Kinom koja je, kako je naveo, "podložna sve većoj unutarnjoj centralizaciji uz istovremenu asertivnost prema inozemstvu", dodavši kako će Kina postići 25 posto ukupnog globalnog ekonomskog rasta ove godine.

Na dvodnevnom 14. Dubrovnik forumu sudjeluje deset ministara vanjskih poslova, šef diplomatije Europske unije Josep Borrell i novi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt. Glavna tema foruma je utjecaj pandemije COVID-19 na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.