open-navfaktor-logo
search
Potvrdila ministrica
Još sedam pozitivnih na koronavirus u TK
Ministrica zdravstva Tuzlanskoj kantona Dajana Čolić potvrdila je da je još sedam testova urađenih na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla pozitivno.
28.03.2020. u 09:49
get url
text

Riječ je, najvjerovatnije o klasteru koji je nastao na Medicinskom institutu Bayer, nakon što je medicinska sestra ove privatne medicinske ustanove, poznatije kao Centar za srce, jučer testirana kao pozitina na koronavirus.

Time je broj pozitivnih na TK, porastao na devet, jer je jučer pored medicinske sestre iz Centra za srce, pozitivna bila žena iz Lukavca, koja je stigl iz inostranstva i u međuvremenu bila u izolaciji.

Ministrica zdravstva TK potvrdila je da je tokom noći na UKC-u urađeno ukupno 36 testova, od kojih je ukupno sedam pozitvnih.

Osobe kod kojih je utvrđena infekcije virusom COVID-19 imaju temperaturu između 37 i 38 stepeni Celzijusa, opću malaksalost, dakle kod svih je prisutna blaga klinička slika bolesti.

- Donijeli smo naredbu da se iz kuće ne izlazi bez maske i rukavica. To se odnosi na sve građene tuzlanskog kantona - rekao je Mustafa Šakić, šef Kriznog štaba TK.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Maida Mulić rekla je da je 36 testiranih prva linija kontakata medicinske sestre iz Centra za srce.

- U tom klasteru imamo 100-ak osoba, ali još uvijek nismo utvrdili nultog pacijenta. Svi uposlenici Centra za srce će biti kontaktirani. Medicnska sestra je bila u kontaktu sa tri pacijenta i svi oni će biti testirani - kaže Mulić.

Centar za srce neće biti pretvoren u izolatorij, rekla je ministrica Čolić, nego će inficirani biti prebačeni u izolatorij Infektivne klinike UKC-a Tuzla, dok će oni s težom kliničkom slikom biti prebačeni u izolatorij na Klinici za plućne bolesti koja se nalazi u Slavinovićima.

Na UKC-u Tuzla, rekla je Čolić, ima još oko 250 testova za koronavirus, ali očekuju dostavu novih sa nivoa FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.