open-navfaktor-logo
search
Budžetski korisnici
Još nisu dobili povećanje za ovu, a počinju pregovori za povećanje plaće u 2019. godini
Da bi se isplatile plaće za mjesece od septembra do decembra ove godine na osnovu dogovorene osnovice između predstavnika sindikata i Vlade KS, neophodno je da Skupština KS usvoji izmjene Zakona o izvršenju budžeta
11.10.2018. u 19:25
get url
text

Uposlenicima u obrazovanju, policijskim i državnim službenicima u Kantonu Sarajevo još nije isplaćena veća plaća za septembar, u skladu sa dogovorenim povećanjem osnovice na 310 KM.

Da bi se isplatile plaće za mjesece od septembra do decembra ove godine na osnovu dogovorene osnovice između predstavnika sindikata i Vlade KS, neophodno je da Skupština KS usvoji izmjene Zakona o izvršenju budžeta.

- Da bi se isplatila uvećana osnovica neophodno je da Skupština KS sutra na 45. sjednici usvoji izmjene člana 18. Zakona o izvršenju budžeta KS i da definiše da će osnovica za ova četiri mjeseca biti 310 KM za budžetske korisnike. To je za 20 KM povećanje za organe uprave i radnike u obrazovanju, a 15 KM  za policiju jer oni trenutno imaju 5 KM veću osnovicu od ostalih. To je preduslov da bi oktobarska plaća bila isplaćena po osnovici 310 i tek onda Ministarstvo finansija može da obračuna i isplati tu plaću – kazao je za Faktor predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS Saudin Sivro.

Dodao je i da je premijer Adem Zolj pozvao sve predstavnike sindikata na sasatanak 15. oktobra kako bi se dogovorili o utvrđivanju visine osnovice za obračun plaće za 2019. godinu.

- Neovisno o osnovici za ovu godinu, mi sljedeće sedmice počinjemo pregovore za sljedeću godinu. Mi imamo stav da osnovica ne može biti ispod 310 niti veća od 330 KM – naveo je Sivro.

Od premijera i Vlade KS očekuje da će ponuditi osnovicu od 315 KM.

- Vlada KS ne može definisati osnovicu ispod 310 KM, mislim da definitivno neće smanjivati plaće. Ne znamo kakav će biti njihov stav, ali pretpostavljamo da će ponuditi 315 KM. Ako to ponude mi ćemo odmah potpisati sporazum o osnovici za 2019. godinu, a očekujemo da će ostale naše uslove o dodatnom zapošljavanju 50 odgajatelja u JU Djeca Sarajeva, 50 stručnih saradnika i asistenata u nastavi i potpisivanje sporazuma o platnim razredima i koeficijentima složenosti poslova, ispuniti naknadno zaključkom – zaključio je Sivro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.