open-navfaktor-logo
search
Ruski biznismen
Još jedna u nizu misterioznih smrti: Putinov ključni čovjek za Arktik pao s broda u punoj brzini
Smrt ruskog direktora energetike prošlog vikenda dodaje se popisu misterioznih smrti moćnih domaćih biznismena koje su učestale od početka invazije na Ukrajinu 24. februara.
13.09.2022. u 17:42
get url
text

Ivan Pečorin (39), generalni direktor Korporacije za razvoj dalekog istoka i Arktika, navodno je pao s broda u punoj brzini i poginuo u subotu u blizini Ruskog otoka u Japanskom moru, blizu Vladivostoka na krajnjem istoku Rusije, piše Newsweek.

Prema podacima iz Komsomolske Pravde, Pečorin je kao jedan od Putinovih kadrova radio na modernizaciji avijacije u istočnoj Rusiji i sada na istraživanju resursa na Arktiku, u okolnostima teških sankcija Rusiji.

Pečorin je posljednji javni nastup imao na Istočnom ekonomskom forumu, održanom od 5. do 8. septembra u Vladivostoku.

Daily Mail je izvijestio da je Pečorin imao izlaganje pod naslovom "Svako ima svoj put: Logistika promijenjenog svijeta."

Njegova smrt uslijedila je nakon smrti bivšeg izvršnog direktora iste korporacije, Igora Nosova (43), koji je iznenada preminuo u februaru, navodno od moždanog udara.

A nedavno je, 1. septembra, Ravil Magano (67), naftni tajkun i bivši čelnik druge najveće ruske naftne kompanije, Lukoila, navodno pao s prozora šestog sporata moskovske bolnice.

Nepotvrđeni izvještaji navode da je Maganov "pretučen" i "bačen kroz prozor".

Naftni tajkun ranije je izrazio svoje protivljenje invaziji na Ukrajinu. Lukoil je u međuvremenu saopćio da je njegova smrt nastupila "nakon teške bolesti".

U decembru 2021. Jegor Prosvirnin - osnivač nacionalističke web stranice Sputnik i Pogrom - pao je iz stambene zgrade u Moskvi. Sličan incident dogodio se u oktobru te godine, kada je ruski diplomat pronađen mrtav nakon pada s prozora ruskog veleposlanstvu u Berlinu.

Russia Posts English izvijestila je da su Pečorinove nadležnosti uključivale podršku putničkom zračnom prijevozu, modernizaciju infrastrukture aerodroma i izgradnju novih pista. Također je bio uključen u razvoj United Far Eastern Airlinesa koji je osnovan lani.

- Ivanova smrt je nenadoknadiv gubitak za prijatelje i kolege, veliki gubitak za korporaciju. Izražavamo iskreno saučešće porodici i prijateljima - stoji u saopćenju korporacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.