open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Još jedna: IGK podnio krivičnu prijavu protiv Dodika zbog negiranja genocida
Institut za istraživanje genocida Kanada saopćio je da je podnio krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
31.08.2021. u 07:04
get url
text

- Stupanjem na snagu odluke o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine prvi put imamo pravni osnov i zakonsko uporište da se prijavljuju oni koji javno negiraju genocid u Srebrenici.

Svojim postupanjem osumnjičeni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno javno negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova. Osumnjičeni je tako nanio bol preživjelim žrtvama genocida, degradirao sudsku, naučnu i historijsku istinu o genocidu, omalovažio pravdu i ponizio međunarodno pravo i međunarodne institucije - navodi se u saopćenju. 

VEZANI TEKST - Dodika će saslušati zbog negiranja genocida, "obećao" da i dalje neće raditi u Predsjedništvu BiH

Kao dokaz iznesenih tvrdnji IGK će predati Tužilaštvu Bosne i Hercegovine materijalni dokaz o najmanje tri javna negiranja genocida u Srebrenici od strane Milorada Dodika poslije stupanja na snagu odluke o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju prijave IGK je između ostalog naveo da je osumnjičeni svojim postupanjem, s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno javno negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, na koji način je počinio krivično djelo iz člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Negiranje genocida u Srebrenici u posmatranom vremenskom periodu, najmanje tri puta od strane osumnjičenog je nedvosmisleno svjesno kršenje odredbe člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

- IGK smara da postoji osnovana sumnja da su u javnom djelovanju osumnjičenog Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ostvarena sva bitna obilježja krivičnog djela iz odredbe člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. IGK je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine zatražio da poduzme  sve Zakonom predviđene radnje i aktivosti te protiv osimnjičenog pokrene krivični postupak u skladu sa Zakonom.

Zagovaranjem negiranja genocida Dodik cijelom srpskom narodu nameće kolektivnu krivicu mada on to predstavlja kao odbranu nacionalnog interesa - poručuju iz IGK-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.