open-navfaktor-logo
search
Pretraživanje ruševina
Još jedan tim spasilaca FUCZ-a stigao u turski Hatay
Dodatne snage obučenih i osposobljenih pripadnika Jedinice za urbano traganje i spašavanje - USAR tim Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina stigao je jutros u Hatay, na jugoistoku Turske, koji je jedno od najteže zemljotresom pogođenih područja.
15.02.2023. u 12:52
get url
text

Pojačanje od 10 pripadnika USAR tima Federalne uprave civilne zaštite sa dodatnom opremom neohodnom za nastavak rada na terenu, upućeno je preksinoć iz Sarajeva, s ciljem povećanja kapaciteta spasilačkih timova angažiranih na pretraživanju ruševina i potrazi za nastradalima na područjima koja su 6. februara pogođena katastrofalnim zemljotresom u Republici Turskoj i Siriji. Oni su se pridružili spasiocima Federalne jedinice, koji su sa četiri psa za potrage, neophodnom mehanizacijom, specijalnim alatima i savremenom elektronskom i ličnom opremom, prema zaduženju Vlade FBiH, upućivani u Tursku od 7. februara.

FOTO: Vlada FBiH/FUCZ

Prema jutrošnjem izvještaju FUCZ-a, pripadnici USAR tima Federacije BiH na području Hataya i dalje nastavljaju raščišćavanje i pretraživanje ruševina u naseljima Sumerler i Defne, radeći 24 sata dnevno u smjenama. Kako navode iz FUCZ-a, USAR tim radi na jako zahtjevnim poslovima rezanja i uklanjanja velikih betonskih komada, a s obzirom na to da je protekao određeni period od zemljotresa, radove na terenu preuzimaju teške mašine, tako da spasilački timovi prate i njihov rad na uklanjanju ruševina.

Inače, na jučerašnjoj hitnoj sjednici Federalna vlada zadužila je Federalnu upravu civilne zaštite i Federalni štab civilne zaštite da, u skladu sa zaključkom Vlade od 6. 2. 2023. godine, nastave aktivnosti na pružanju pomoći u područjima pogođenim zemljotresima u Republici Turskoj i Siriji, saopćila je Vlada FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.