open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Još četiri testa u TK negativna: Onima koji samovoljno izađu iz izolacije prijeti godina zatvora
Na području Tuzlanskog kantona nema niti jednog slučaja koronavirusa, a tokom noću su rađena četiri testa i svi su negativni, potvrdila je ministrica zdravstva Dajana Čolić.
12.03.2020. u 16:00
get url
text

- U kućnoj izolaciji trenutno imamo više od 300 osoba. Broj je porastao zbog naredbe Kriznog štaba FBiH jer u kućnu izolaciju sada moraju ići i oni koji dolaze iz Njemačke, Francuske i Španije. Na Međunarodni aerodrom Tuzla dolazi veliki broj putnika iz Njemačke tako da imamo povećan broj izoliranih. Svi putnici već u avionu dobijaju epidemiološke ankete i odmah po dolasku na terminal dodjeljuju im se rješenja o kućnoj izolaciji - rekla je danas ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Iz Vlade TK upozorili su da se građanima na području TK koji se, po osnovu preduzetih mjera i aktivnosti nadležnih organa i ovlaštenih pojedinaca, nalaze u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom, nalaže da poštuju propisane preventivne mjere, na što ih obavezuju i zakonske odredbe. Istaknuli su da će u slučaju potrebe biti će poduzete i represivne mjere, a sve u interesu građana TK, a zakon propisuje novčanu kazna ili kaznu zatvora do jedne godine.

Osim putnika iz Francuske, Španije i Njemačke, od ranije u kućnu izolaciju moraju svi koji dođu iz Kine, Južne Koreje Italije i Irana.

- Testovi na koronavirus se trenutno rade na Univerzitetskom-kliničkom centru (UKC) Tuzla, a rezultati se čekaju nekoliko sati. Mi smo prve testove nabavili kada su se u Kini pojavili prvi slučajevi, već krajem januara. Kupili smo 150 testova, u međuvremenu smo dio potrošili, a danas i sutra dolaze novi kontingenti. Za ovaj prvi val imamo dovoljno - kaže direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović.

Direktor je dodao da je pokrenuta hitna procedura nabavke tri nova respiratora, a da jedan košta oko 60.000 KM.

Vlada TK danas je odobrila 94.000 KM Kantonalnoj direkciji robnih rezervi, na ime nabavke dezinfekcionih sredstava koja će se koristiti za dezinfekciju svih javnih institucija i ustanova kojima je osnivač Tuzlanski kanton.

Također, Vlada je odobrila 108.000 KM UKC-u Tuzla, u svrhu nabavke nedostajućih respiratora, kao i 18.000,00 KM Javnom preduzeću Međunarodni aerodrom Tuzla, u svrhu angažovanja odgovarajućeg broja sanitarnih inženjera za obavljanje neophodnih radnji i sanitarno-epidemioloških pregleda putnika koji putuju preko ovog aerodroma.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.