open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo zdravlja
Još 15 osoba u RS-u pozitivno na koronavirus, među njima dvoje medicinara
Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u entitetu Republika Srpska, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo RS-a izvršeno je testiranje 562 laboratorijska uzorka iz 38 općina. Koronavirus potvrđen je kod još 15 osoba u tom entitetu.
26.04.2020. u 10:01
get url
text

Prema mjestu prebivališta, šest osoba je iz Banje Luke, po dvije iz Кalinovika, Oštre Luke i Prijedora i po jedna osoba je iz Bosanske Dubice, Trebinja i Zvornika.

Riječ je o devet žena i šest muškaraca. Jedna žena je starije životne dobi, šest žena srednje životne dobi i dvije mlađe životne dobi. Tri muškarca su srednje životne dobi i tri starije. Većina osoba imala je kontakt sa ranije potvrđenim slučajevima.

Među potvrđenim slučajevima su i jedna medicinska sestra i jedan medicinski tehničar (Dom zdravlja Banja Luka i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske). U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 sata testirano je i još 94 zdravstvena radnika iz Banje Luke, Bijeljine, Bosanskog Šamca, Ugljevika, Doboja, Istočne Ilidže, Prijedora, Teslića, Dervente, Кalinovika i Laktaša i ovi nalazi su negativni.

Testirano je i ukupno 39 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica. Testirana su 43 vatrogasca iz Banje Luke i svi su negativni na test virusa korona.

Testirano je i osam inspektora koji rade na graničnim prelazima, čiji su nalazi negativni. Testirano je ukupno 69 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su takođe negativni.

Do sada je u RS-u potvrđen 671 slučaj virusa korona, od posljedica COVID-19 preminulo je 25 osoba, a oporavilo se 357 osoba.

U RS-u do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) izvršeno ukupno 10.965 testiranja.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 105 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID-19 hospitalizovana su 42 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji šest pacijenata.

Кod pet pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UКC) je 14 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UКC) je 35 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici "Sveti Apostol Luka" u Doboju zbrinuto je pet pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje osam osoba, u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu pet, u Bolnici "Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru pet pacijenta, u Bolnici Zvornik je jedan pacijent i u Univerzitetskoj bolnici u Foči dva pacijenta.

Кada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjoj Luci nalazi se 66 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 32, u Domu učenika Bijeljina jedna osoba, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu jedna osoba i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe.

U RS-u pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.505 osoba, a nadzor je završen kod 21.584 osobe.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.