open-navfaktor-logo
search
Neobična umjetnost
Jordanski slikar crta talogom od kafe
Jordanski slikar Ahmed al-Karan slika tozom od kafe, a tom vrstom umjetnosti se počeo baviti kako bi prebrodio ljubavne jade.
26.12.2021. u 13:05
get url
text

On je kazao da je u umjetnosti tražio način da preboli svoju nesretno okončanu ljubavnu priču, a utjehu je našao u veoma neobičnom načinu slikanja.

Kao veliki ljubitelj kafe, Al-Karan je u danima ljubavnih jada i razočarenja nesvjesno na dnu šalice počeo slikati lik svoje djevojke i rezultat mu se učinio veoma zanimljivim.

Potom se odlučio da slika kafom na što manjim podlogama.

- Samostalno sam razvijao tehniku slikanja kafom malih slika na dnu šalica i tacni. Postoje slikari koji to rade na većim podlogama, ali ne znam da neko to radi na ovakav način. Koristim kaligrafske olovke i inženjerske alate za crtanje - kazao je Al-Karan.

Portreti su najčešće slike koje pravi od kafe, a jednu takvu sliku nacrtao je na površini od pola centimetra kvadratnog i podnio je zahtjev da se ista uvrsti u Guinnessovu knjigu rekorda.

Njegov zahtjev je odbijen s obrazloženjem da ispitivanje crteža s površinom od pola centimetra zahtijeva veliku pažnju i da ljudsko oko ne može prosuđivati djelo te veličine.

Al-Karan je česti posjetitelj kafeterija u jordanskom Amanu, a konobari su navikli da pri čišćenju njegovog stola nađu crtež koji im ostavi na dnu šalice ili tacne.

Za izradu manje zahtjevnih crteža kafom mu je potrebno svega nekoliko minuta, dok one zahtjevnije radi satima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.