open-navfaktor-logo
search
Stabilizacija tržišta
Johnson u posjeti zalivskim zemljama, tražit će veću proizvodnju nafte od Saudijske Arabije
Britanski premijer Boris Johnson lobirat će kod Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata da proizvedu više nafte kako bi stabilizirali tržišta, kada se sastane s čelnicima zalivskih država u srijedu.
16.03.2022. u 16:07
get url
text

Johnson je doputovao u Abu Dhabi na razgovore s princom Mohammedom bin Zayedom, i kasnije bi trebao otputovati avionom u Rijad, dok Zapad nastoji da ukine svoju ovisnost o ruskoj nafti nakon invazije na Ukrajinu.

Njegova posjeta, koja dolazi u vrijeme ekstremnih turbulencija na svjetskom tržištu naftom, podudara se s novim osudama stanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji nakon što je 81 čovjek ubijen u masovnoj egzekuciji u subotu.

Johnson će se također sastati sa saudijskim de facto čelnikom, princom Mohammedom bin Salmanom, postajući jedan od tek nekolicine zapadnih čelnika koji su posjetili Rijad nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine

Američki predsjednik Joe Biden i princ Mohammed nisu razgovarali otkako je Biden preuzeo dužnost i obećao je tretirati kraljevstvo kao "izopćenu"! državu zbog Khashoggijevog ubistva, za koje je CIA okrivila saudijskog suverena.

Portparol britanskog čelnika insistirao je, međutim, da će on izraziti brige zbog stanja s ljudskim pravima i da će zatražiti od bin Salmana da osudi ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog njegovog napada na Ukrajinu.

Saudijska Arabija i UAE, dvije najveće svjetske izvoznice nafte, obje u dobrim odnosima s Rusijom, do sada su izbjegavale da zauzmu stav protiv Rusije.

Johnson je, međutim, izjavio prije odlaska u dvije zemlje da će se “brutalni i neisprovocirani” Putinov napad osjetiti daleko izvan Evrope, prenosi AFP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.