open-navfaktor-logo
search
Britanski premijer
Johnson: Stojimo na ivici onoga što bi mogao biti rat u Evropi
Ako Rusija napadne Ukrajinu, "odjek će se čuti širom svijeta", poručio je britanski premijer Boris Johnson svjetskim liderima u govoru na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu, javlja Anadolu Agency (AA).
19.02.2022. u 16:22
get url
text

- Ovo je veoma opasan trenutak u našoj historiji. Stojimo na ivici onoga što bi mogao biti rat u Evropi - rekao je Johnson.

Kazao je da su svi na trodnevnoj konferenciji – desetine šefova država i vlada, bez prisustva zvaničnika Rusije ove godine – ujedinjeni u podršci i solidarnosti s Ukrajinom.

- Ako Ukrajina bude napadnuta, bit ćemo svjedoci destrukcije demokratske države, zemlje koja je slobodna već generaciju, s ponosnom prošlošću demokratskih izbora - dodao je Johnson.

Kako je pojasnio, zapadne tvrdnje o podršci Ukrajini bile bi "isprazne, besmislene i uvredljive" ukoliko samo okrenu glavu u slučaju ruske invazije.

- Postoji rizik da bi ljudi izvukli zaključak da se agresija isplati - upozorio je Johnson, dodajući da Zapad ne bi nikako trebao podcijeniti "ozbiljnost ovog trenutka".

Poručio je da će Zapad reagovati ako Rusija ipak napadne Ukrajinu.

- Sankcionisat ćemo ljude iz Rusije i kompanije od strateškog značaja za rusku državu i onemogućit ćemo im prikupljanje sredstava na londonskim tržištima kapitala - kazao je Johnson.

Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji prisustvuju i potpredsjednica SAD-a Kamala Harris i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky, međutim, ove godine nema visokopozicioniranih zvaničnika iz Rusije.

Sigurnosna konferencija u Minhenu traje od 18. do 20. februara.

Ukrajina, Rusija i NATO su u fokusu konferencije, posebno u subotu. U petak su na dnevnom redu bili globalni izazovi, a nedjelja je prvenstveno posvećena budućnosti Evropske unije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.