open-navfaktor-logo
search
Problem s ribarima
Johnson se žali: Francuzi nam neopravdano prijete zbog licenci za ribarenje
Britanski premijer Boris Johnson u Rimu se požalio predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen na "potpuno neopravdane francuske prijetnje" zbog licenci za ribarenje i najavio je moguću tužbu protiv Pariza.
31.10.2021. u 08:43
get url
text

Novi rast napetosti dogodio se uoči planiranog sastanka Johnsona i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u nedjelju na marginama summita G20 u Rimu i dan nakon što je London pozvao na razgovor francusku ambasadoricu Catherine Collonu.

Britanija i Francuska spore se o ribarstvu u britanskim teritorijalnim vodama nakon Brexita.

Prema sporazumu o Brexitu, koji je stupio na snagu 1. januara, pristup država EU britanskim vodama reguliran je kroz izdavanje dozvola za ribarenje. Evropski ribari mogu nastaviti loviti u britanskim vodama ako mogu dokazati da su to činili i ranije. No za to im je potrebna dozvola Londona, pri čemu je nastao spor dviju država.

Pariz je zaprijetio Londonu strožim zdravstvenim i sigurnosnim provjerama kamiona koji stižu s britanske teritorije te zabranom iskrcavanja ulova britanskih ribara u francuskim lukama od utorka ako Britanci do tada ne izdaju više dozvola za francuske ribare.

Tokom sastanka s predsjednicom EK u subotu Johnson je izrazio zabrinutost "retorikom francuske vlade" o toj zapaljivoj temi između Londona i Pariza.

- Francuske prijetnje potpuno su neopravdane i nisu u skladu s trgovinskim sporazumom Britanija i EU, a ni s međunarodnim zakonima - rekao je Johnson po saopćenju iz njegova Ureda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.