open-navfaktor-logo
search
Razgovarali telefonom
Johnson: Putin mi je prijetio raketnim napadom
Bivši britanski premijer Boris Johnson izjavio je da mu je Vladimir Putin prijetio raketnim napadom u telefonskom razgovoru uoči ruske invazije na Ukrajinu.
30.01.2023. u 08:07
get url
text

Tadašnji britanski premijer rekao je da mu je ruski predsjednik u februaru prošle godine poručio da bi to trajalo samo minutu.

Johnson ga je upozorio da bi rat bio potpuna katastrofa. Detalji njihovog razgovora otkriveni su u BBC-jevom dokumentarcu u kojem se govori o Putinovom odnosu s ostalim svjetskim čelnicima.

Johnson je upozorio Putina da bi ruska invazija na Ukrajinu dovela do sankcija Zapada Rusiji i većeg broja NATO-ovih snaga na ruskim granicama. Također je pokušao odvratiti rusku vojnu akciju govoreći Putinu da se Ukrajina neće pridružiti NATO-u u doglednoj budućnosti.

- U jednom trenutku mi je prijetio i rekao: "Borise, ne želim te povrijediti, ali, s projektilom, to bi trajalo svega minutu" ili nešto slično. Ali mislim da se, sudeći po vrlo opuštenom tonu koji je imao, po nekoj vrsti distanciranosti, samo poigravao mojim pokušajima da ga natjeram na pregovore - kazao je Johnson, piše BBC.

Dodao je da je Putin bio vrlo ugodan tokom tog razgovora, te da ne može znati je li njegova prijetnja bila iskrena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.