open-navfaktor-logo
search
Britanski premijer
Johnson pred novim pitanjima nakon objave još četiri fotografije sa zabave tokom lockdowna
Premijer Velike Britanije Boris Johnson suočava se s novim pitanjima nakon što su objavljene fotografije na kojima se vidi premijer kako pije na zabavi organiziranoj tokom izolacije uvedene zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
24.05.2022. u 10:09
get url
text

Fotografije koje je objavio ITV News prikazuju premijera na zabavi 13. novembra 2020, prenosi BBC.

Johnsona su u decembru parlamentarci pitali da li je takvo okupljanje održano, a on je kazao da se događaj dogodio, ali da su se poštovala sva pravila.

Istovremeno policija se također suočava s pozivima da pojasni zašto premijer nije kažnjen. BBC-ju je rečeno da je barem jedna osoba koja je prisustvovala događaju kažnjena, ali premijer nije. Policija je pozvana da preispita kako su snage postupile u istrazi "Partygatea".

Niz navoda o okupljanjima održanim u Downing Streetu i Whitehallu tokom pandemije doveo je do istrage  koju je provela Metropolitanska policija o 12 događaja. Istraga je završena prošle sedmice, s ukupno 126 fiksnih kazni izdanih za 83 osobe održane tokom osam odvojenih zabava.

Johnson, njegova supruga Carrie i kancelar Rishi Sunak dobili su po jednu kaznu za prisustvovanje rođendanskoj zabavi priređenoj u čast premijera u junu 2020. godine, ali premijer nije suočen s dodatnim kaznama policije.

Premijer i policija su pod novim nadzorom nakon što je ITV News u ponedjeljak objavio četiri nove fotografije za koje kaže da su snimljene na odlasku šefa komunikacija Johnsona, Leeja Caina, 13. novembra 2020. godine.

Johnson je na fotografiji prikazan kako nazdravlja kolegama dok stoji pored stola krcatog bocama vina, čašama, hranom i drugim pićima.

U Engleskoj je u vrijeme kad su navedene fotografije snimljene bilo na snazi drugi lockdown zbog koronavirusa, a okupljanja dvoje ili više ljudi u zatvorenom prostoru bilo je zabranjeno, osim ako je bilo "razumno potrebno" za radne svrhe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.