open-navfaktor-logo
search
Stav
Johnson poručio EU: Možemo razgovarati o Brexitu kada promijenite stav
Otkako je prošle sedmice postao premijer, Johnson je imao priliku da razgovara s nekoliko zvaničnika EU-a
29.07.2019. u 17:12
get url
text

Britanski premijer Boris Johnson poručio je europskim čelnicima da će s njima pregovarati o Brexitu kada oni budu spremni promijeniti poziciju vezano za sporazum o britanskom izlasku iz Europske unije, izjavila je u ponedjeljak njegova glasnogovornica.

Otkako je prošle sedmice postao premijer, Johnson je imao priliku da razgovara s nekoliko zvaničnika EU-a.

- Premijer je europskim liderima izložio svoj stav da sporazum o izlasku koji uključuje i backstop tri puta nije prošao u britanskom parlamentu. Zbog toga ga treba mijenjati - rekla je Johnsonova glasnogovornica.

Dodala je kako će premijer biti sretan da sjedne za pregovarački stol kad se pozicija čelnika EU-a promijeni.

- Ipak, on je svima s kojima je razgovarao jasno dao do znanja šta treba biti učinjeno - kazala je glasnogovornica.

Novoimenovani premijer Velike Britanije Boris Johnson je u svom prvom obraćanju pred parlamentom 25. jula, potvrdio kako je odlučan u tome da 31. oktobra svoju zemlju izvede iz Europske unije (EU).

Johnson je tokom prvog obraćanja pred Domom komuna, donjim domom britanskog parlamenta, predstavio prioritetne ciljeve nove britanske vlade. Istakao je kako će prvenstveno pomoći Velikoj Britaniji da vrati samopouzdanje.

- Brexit ćemo provesti 31. oktobra kako bismo ujedinili i oživjeli našu Veliku Britaniju te kako bismo ovu zemlju učinili najspektakularnijim dijelom svijeta - kazao je.

Podvukao je također kako Velika Britanija do 2050. godine može biti najnaprednija zemlja Europe, a to je, prema njegovim riječima, moguće pretvaranjem zemlje u novi centar trgovačke mreže.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.