open-navfaktor-logo
search
Novi premijer
Johnson obećava novi, odvažni sporazum o Brexitu
Ispunit ćemo obećanje parlamentu i narodu i izaći iz EU-a do 31. oktobra. Bez ikakvih "ako" ili "ali", rekao je Johnson
25.07.2019. u 08:45
get url
text

Boris Johnson svoju je dužnost novog britanskog premijera započeo u srijedu obećanjem o novom, odvažnom sporazumu o Brexitu s Evropskom unijom do 31.  oktobra, prekorivši "mrgude" i političku klasu koji su, kako je rekao, zaboravili na ljude kojima bi trebali služiti.

Johnson, koji je na toj dužnosti naslijedio Theresu May nakon njene ostavke zbog neuspjeha da zemlju uredno povuče iz EU-a, dolazi na vlast u trenutke nacionalne krize, no u uvjerenju da će Britaniju do kraja oktobra izvesti iz evropskog bloka.

-Ispunit ćemo obećanje parlamentu i narodu i izaći iz EU-a do 31. oktobra. Bez ikakvih "ako" ili "ali"  - rekao je Johnson.

-Sklopit ćemo novi sporazum, bolji sporazum koji će Britaniji omogućiti maksimalne mogućnosti za razvoj novih i uzbudljivih partnerstva s ostatkom Evrope, na temelju slobodne trgovine i obostrane podrške - rekao je Johnson.

Prijateljima u Irskoj i Briselu te diljem EU-a Johnson je poručio da je uvjeren da će se moći postići sporazum bez provjera na irskoj granici, ali bez tzv. "backstopa", tj. zaštitnog mehanizma.

-Naravno da je u isto vrijeme važno da se pripremimo za daleku mogućnost da Brisel odbije bilo kakve daljnje pregovore i da smo prisiljeni izaći bez dogovora - rekao je Johnson, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.