open-navfaktor-logo
search
Odgovorio na kritike
Joe Biden pisao bivšem borcu Armije RBiH: Uvijek ćemo biti uz naše prijatelje širom svijeta
Bivši pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine Mirsad Kurtagić nedavno je uputio pismo američkom predsjedniku Joeu Bidenu, neposredno nakon njegove posjete Kijevu u februaru ove godine, u kojem je uputio kritike američkoj administraciji u kontekstu njenog odnosa prema Bosni i Hercegovini, konkretno poredeći odnos SAD-a prema BiH, tokom agresije i danas, s odnosnom te zemlje prema danas ratom zahvaćenoj Ukrajini.
03.05.2023. u 10:12
get url
text

Četiri dana kasnije na adresu Kurtagića stigao je odgovor američkog predsjednika Bidena.

Kurtagić je ustupio novinaru Anadolije sadržaj pisma koje je poslao američkom predsjedniku, kao i odgovor koji je dobio od prvog čovjeka SAD-a. Kurtagić pismo Bidenu započinje sljedećim riječima:

- Poštovani predsjedniče Biden, mislim da ste dužni pomoći građanima države Bosne da dosadašnja euforija i entuzijazam ne dovedu do razočarenja jer građani Bosne i Hercegovine to nisu zaslužili!

Potom se osvrće na posjetu američkog predsjednika Kijevu i Varšavi u februaru ove godine.

- Po ko zna koji put se potvrdilo da ne treba vjerovati obećanjima koja nisu popraćena radnjama i djelima. Da, to je slučaj sa zemljom mog rođenja, na osnovu čega smatram da imam pravo da vam se obratim. Na temelju vaših obećanja i ja sam prolio svoju krv braneći načela demokratije o kojima vrlo često govorite, posebice nedavno tokom Vašeg boravka u Kijevu i Varšavi. Ovdje u Kijevu Vaše riječi prati akcija za razliku od onoga što se dogodilo u Bosni gdje nije bilo tako! Riječi nisu pratile akciju, već su nam oduzeta ona minimalna prava koja svaka država ima u zaštiti i opsluživanju svojih građana - naveo je.

Nepravedan mir

Podsjetio je kako su (Bivši američki predsjednik Bill) Clintonov kabinet i niz senatora, među kojima se, kako Kurtagić u pismu navodi, isticao i sam Biden, donijeli nepravedan mir, ali i nagradili zločince i neprijatelje. Uz sve to, dodaje Kurtagić, Bosni i Hercegovini se danas "delegira (specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel) Escobar koji podžava segregaciju i aparthejd".

Kurtagić u pismu podsjeća kako je i ranije pisao Bidenu na ovu temu, ali kako nije dobio odgovor.

- Pisao sam Vam argumentirano o tome, a niste mi se udostojili ni da mi odgovorite, malo ružno, zar ne, i razočaravajuće od prvog čovjeka među prvima, za razliku od ostalih dužnosnika koji su našli vremena i odgovorili, veliko im hvala. Bilo bi lijepo i pristojno jer sam ja dovoljno star, a povrh toga i osoba s invaliditetom koji sam postao braneći načela demokratije i načina života u Americi i svim razvijenim zemljama cijelog poznatog svijeta. Za razliku od vas, dobio sam odgovore od nekoliko drugih dužnosnika kojima sam slao pisma - naveo je Kurtagić u pismu Bidenu.

FOTO: AA

U dužem pismu, između ostalog, opisujući kroz mnoštvo primjera stanje u današnjoj Bosni i Hercegovini, Kurtagić ističe kako nigdje u svijetu u teoretskom razmišljanju nije registriran ovakav "Lonac", što drugim riječima znači "da smo mi neki laboratorijski 'pokusni kunići' koji ne postoje nigdje u svijetu". Kurtagić navodi da na temelju toga ispada da je osim postignutog mira u Bosni i Hercegovni napravljen eksperiment u kojem se ne može nastaviti život u kojem se favoriziraju zločinci, uskraćuju međunarodni sudovi, a opstanak i razvoj državnog sistema je nemoguć.

Kurtagić ističe da je takvo stanje prisutno zato što nema izvršitelja međunarodnih presuda jer se "međunarodni predstavnici na čelu BiH ponašaju neodgovorno i potpiruju razne sukobe koji se mogu okončati samo Vašim konkretnim angažmanom. Mislim da je krajnje vrijeme da im kažete STOP".

- Istina je, bole me vaši izrazi koncepta demokratije, iz Kijeva i Varšave, jer nemaju odjeka u Bosni, jer nama ništa nije pruženo osim pomoći iz domene Crvenog križa. Vaše izgovorene poruke vraćaju me u sjećanja na ratna zbivanja 1992, '93, '94. i '95, u kojima ste prilikom Vaše posjete mogli vidjeti da su ruke patriota RBiH bile do te mjere vezane i da ste prekinuli naše oslobodilačke aktivnosti pred Banjom Lukom iako smo bili pod embargom na oružje. U usporedbi s tim, Ukrajina je u puno povoljnijem položaju jer ima vašu podršku, a mogu slobodno reći i cijelog naprednog svijeta, jer je djelovanje rezultat riječi i obećanja, za razliku od nas, koji smo imali samo domoljube i njihove litre krvi koja je natopila ovu našu rodnu grudu.

Ne volim se vraćati na ratna zbivanja, ali dobro znate da su tokom 1993. godine bh. domoljubima bile vezane i ograničene ruke embargom koji je okončan nepravednim Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je nagradio zločince. Koristim se prilikom da se unaprijed zahvalim na razumijevanju i utrošenom vremenu u iščekivanju Vaših konkretnih poteza na stabilizaciji prilika u BiH i na Zapadnom Balkanu u izgradnji perspektivnije budućnosti u kojoj će bosanskohercegovačka omladina ostati u Bosni, svojoj domovini, i graditi sistem kakav postoji u svim zemljama svijeta uz, nadam se, vašu bezrezervnu podršku u konkretnim djelima, a ne samo verbalnu podršku - zaključuje Kurtagić.

FOTO: Privatni album

Bidenov odgovor Kurtagiću: Imat ću vašu poruku na umu

Odgovor na adresu Kurtagića iz Bijele kuće stigao je 27. februara, četiri dana nakon što je poslao pismo Bidenu, a u kojem piše:

- Poštovani gospodine Kurtagić, hvala vam što ste mi pisali o vanjskoj politici SAD-a. Izazovi sa kojima se danas suočava naš svijet pokazuju koliko smo međusobno povezani i kako su sudbine svih ljudi povezane. Počevši od gladi i klimatskih promjena pa do ratova i pandemija, nijedna zemlja ne može sama riješiti ove zajedničke probleme, a Amerika sebi ne može priuštiti da bude odsutna na svjetskoj sceni. Naše političko i ekonomsko liderstvo uvijek će biti ukorijenjeno u našim najvišim vrijednostima: odbrani demokratije, promoviranju slobode, zagovaranju mogućnosti, promoviranju ljudskih prava, poštovanju vladavine prava i dostojanstvenom ophođenju prema svakoj osobi - poručuje Biden.

Navodi kako je njegova administracija vratila diplomatiju u fokus američke vanjske politike, radeći u bliskoj saradnji sa svojim saveznicima i partnerima na zaštiti slobode, suvereniteta i zajedničke budućnosti.

- Zajedno nastavljamo da budemo solidarni sa Ukrajinom, nanosimo štetu Rusiji i promovišemo odgovornost za zločine i ratne zločine počinjene nad ukrajinskim narodom. Predvodimo globalne napore u borbi protiv prehrambene nesigurnosti i gladi. Također, naša odlučna klimatska agenda već pruža historijske investicije kod kuće, kao i globalne obaveze da se zaustavi klimatska devastacija - dodaje Biden.

- Amerika će se i dalje voditi diplomatijom, a ja nikada neću oklijevati da branim naš narod, naše cijenjene vrijednosti i naše vitalne interese, uključujući i korištenje sile kada je to potrebno. Uvijek ćemo biti uz naše prijatelje širom svijeta i one koji su posvećeni čvrstim temeljima međunarodnog mira i stabilnosti. Imat ću na umu vašu poruku dok radimo na suočavanju s izazovima našeg vremena. Neka Bog blagoslovi Ameriku, i neka Bog zaštiti naše trupe, naše diplomate i sve one koji službe u opasnim uvjetima. S poštovanjem - piše u pismu s potpisom američkog predsjednika Joe Bidena.​​​​​​​

Ko je Mirsad Kurtagić?

Mirsad Kurtagić, rođen je 1953. godine u Sarajevu, diplomirao na fakultetima političkih i pravnih nauka, odnosno stekao zvanja diplomiranog politologa i pravnika. Radio je u organu uprave na mjestu sekretara Vijeća mjesnih zajednica u općini, i u obrazovanju, zdravstvu na mjestu sekretara Više medicinske škole, odnosno Visoke na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, u sklopu SOUR-a UMC-a, do početka agresije na našu Zemlju, a poslije rata u KCUS u Sarajevu.

Po izbijanju rata, odnosno i prije rata aktivno uključen u pripremu oružanog otpora, agresiji. Neposredno pred rat u svojstvu rezervnog pripadnika policije MUP-a R BiH, CSB-a Sarajevo, SJB Centar 18. septembra 1991. godine sa puškom u ruci, stavlja se na raspolaganje za odbranu jedine domovine, Republike Bosne i Hercegovine. Paralelno sa prethodnim, stavlja se na raspolaganje i TO tj. Armiji i zajedno sa prijateljima iz "Zelenih beretki" i formiraju RJ "Zmaj od Bosne". Tokom ratnih dejstava bio je aktivan učesnik i sudjelovao u svim borbenim dejstvima. U toku rata više puta ranjavan. Prilikom zadnjeg ranjavanja, na položaju Komandanta manevarske jedinice MUP-a, amputirana je desna noga uz niz komplikacija.

Dobitnik je brojnih priznanja, pohvala, zahvalnica među kojima za istaći: plaketa Savjeta bezbjednosti, Savjeta za narodnu odbranu kao i grada Sarajeva, Medalja zasluga za narod, a u periodu ratnih dejstava Pohvala 1. korpusa i Zlatna policijska značka Bosne i Hercegovine za pokazanu hrabrost i lični primjer ispoljen u oružanim borbama te u postratnom periodu Povelja sa zlatnim ljiljanima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.