open-navfaktor-logo
search
Washington
Joe Biden je novi predsjednik SAD-a: Ovo će mu biti prve odluke
Joe Biden položio je zakletvu na svečanosti u Washingtonu kao 46. američki predsjednik nakon haotičnog izbornog procesa u zemlji koja je i dalje podijeljena neutemeljenim tvrdnjama odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa o izbornoj prevari.
20.01.2021. u 16:40
get url
text

Svečana inauguracija počet će u 10.30 sati po lokalnom vremenu, a Biden i izabrana potpredsjednica Kamala Harris položit će zakletvu u podne. Program počinje u 17.30 po našem vremenu.

Svečanost obično uživo prate stotine hiljada ljudi, ali ovoga puta očekuje se daleko manji broj promatrača zbog epidemioloških mjera uslijed epidemije koronavirusa koja je usmrtila više od 400 hiljada Amerikanaca.

Trump je ranije danas napustio Bijelu kući i obratio se javnosti te poručio "da će se vratiti u nekom obliku". Biden je tvitao da je danas novi dan u Americi. Trump je u Bijeloj kući ostavio poruku za Bidena, ali sadržaj poruke nije objavljen.

20:05 Biden će danas potpisat niz uredbi prvog dana svog predsjedanja, a među njima je ponovno angažiranje Sjedinjenih Država u pariškom klimatskom sporazumu, najavio je njegov budući šef kabineta Ron Klain.

Jedna od najavljenih uredbi je i ukidanje zabrane ulaska u SAD za državljane nekoliko zemalja, uglavnom s muslimanskom većinom. Ova zabrana donesena je samo nekoliko dana nakon što je Donald Trump preuzeo dužnost u januaru 2017. godine.

Šef ureda novog predsjednika nije detaljno objasnio sve uredbe, no istaknuo je da se odnose na ​​četiri prioriteta Joea Bidena, a to su borba protiv pandemije koronavirusa, borba protiv klimatskih promjena, oživljavanje ekonomije i borba za socijalna i rasna pravda.

Što se tiče pandemije, 46. predsjednik SAD-a donijet će uredbu kojom obavezom postaje nošenje maske ​​u prostorijama i područjima koja ovise o saveznoj državi, kao i prilikom putovanja između država, što je Donald Trump uvijek odbijao učiniti.

Na ekonomskom planu Joe Biden također planira proširiti moratorij na deložacije i izvršenja, povezane s pandemijom.

Novi predsjednik nastavit će s nizom drugih dekreta tokom prvih deset dana svog predsjedanja, do 1. februara, dodao je Klain.

- Ove mjere olakšat će milione Amerikanaca koji pate od ove krize - objasnio je budući šef kabineta, te dodao da "novoizabrani predsjednik Biden će djelovati, ne samo da poništi najozbiljniju štetu koju je Trumpova administracija napravila, već i da zemlju pomakne naprijed".

Biden je obećao da će zaklopiti stranicu Trumpovog drskog i beskompromisnog ponašanja i vratiti američku politiku u stanje uljudnosti.

Planira obrnuti ključne Trumpove politike - vratiti SAD u Pariški klimatski sporazum i poništiti povlačenje iz Svjetske zdravstvene organizacije.

19:25 Predsjednik Biden potpisao je tri dokumenta u Predsjedničkoj sobi na Kapitolu. Riječ je o proklamaciji o inauguraciji, nominacije za zvaničnike u svojem kabinetu, te nominacije za niže pozicije u kabinetu.

18:50 Joe Biden prvi se put oglasio preko službenog Twitter profila predsjednika SAD-a. Napisao je sljedeće:

- Nemamo vremena za gubljenje kada su u pitanju krize s kojima se suočavamo. Zato danas idem u Ovalni ured kako bih se odmah bacio na posao da američkim porodicama damo pomoć koju trebaju.

17:55 Biden drži prvi predsjednički govor:

- Ovo je dan Amerike, dan demokratije, dan obnove i nade! Danas slavimo trijumf demokratije. Volja naroda se čula. Naučili smo da je demokratija krhka, a danas je demokratija opstala - poručio je Biden.

Danas gledamo u budućnost - rekao je Biden i potom se zahvalio svim bivšim predsjednicima na Kapitolu, ali i Jimmyju Carteru koji nije mogao doći. Trumpa je izostavio.

- Pred nama je puno posla u ovoj opasnoj zimi. Moramo puno toga izgraditi, izliječiti i popraviti. Malo ljudi je u našoj naciji bilo u težoj situaciji od nas. Opasni virus uezo je više američkih života nego Drugi svjetski rat. Milioni su izgubili posao, mnogi traže pomoć.

Moramo se suočiti s političkim ekstremizmom i rasizmom kojeg moramo i hoćemo pobijediti. Da bismo to postigli, treba nam jednakost. U januaru 1863. Abragam Lincoln je ukinuo ropstovo i rekao da će zbog toga ući u historiju. Ja danas svom dušom molim da ujedinimo zemlju i nadam se da će me po tome pamtiti.

Znam da mnogima govor o jednakosti danas zvuči nerealno, kao i američki ideal da smo svi stvoreni jednaki. Da, bitke pred nama su teške i pobjede nikad nisu sigurne. Ali kroz historiju uvijek smo prevladali. Historija, vjera i razum pokazali su nam put.

Možemo ujediniti snage, prestati s vikanjem. Bez toga nema nacije, samo haosa. Moramo se suočiti s ovim izazovima kao ujedinjene američke države. Moramo pokazati respekt prema drugima, svako neslaganje ne treba biti uzrok za rat... Moramo odbiti i iskrivljavanje činjenica i istine - rekao je Biden i potom naglasio kako odabir Kamale Harris kao prve žene potpredsjednice SAD-a dokazuje da se stvari mogu mijenjati.

- Prije dvije sedmice rulja je prijetila ovoj zgradi i našoj demokratiji. Nisu je srušili, niti će je ikada srušiti! - naglasio je Biden i potom uputio pomirljivu poruku ljudima koji su glasali za Trumpa.

- Ja ću biti predsjednik svih Amerikanaca i za sve ću se boriti jednako, iako se možda ne slažemo oko nekih stvari.

17:50 Joe Biden položio je zakletvu kao novi predsjednik SAD-a.

17:43 Kamala Harris upravo je položila zakletvu kao prva potpredsjednica SAD-a, i to pred prvom latino sutkinjom na Vrhovnom sudu SAD-a Soniom Sotomayor.

- Svečano prisežem da ću braniti Ustav SAD-a protiv svih neprijatelja, domaćih i stranih. Da ću ovu obavezu izvršavati slobodno, da ću izvršavati dužnosti, tako mi pomogao bog - kazala je.

17:37 Počinje podizanje zastave, nakon koje slijedi himna i prisega domovini.

Himnu pjeva Lady Gaga.

17:35 Novoizabrani predsjednik Joe Biden korisit će za polaganje zakletve porodičnu Bibliju iz 1893. godine, javlja NBC.

Biden će položiti zakletvu koristeći Bibliju koja je u njegovoj porodici od 1893. godine, a već ju je koristio za polaganje potpredsjedničke zakletve 2009. i 2013. godine. Također ju je koristio svaki put kad je polagao zakletvu za senatora SAD.

Pokojni sin novog predsjendika Beau također je koristio ovu Bibliju na vlastitoj ceremoniji polaganja zakletve za državnog tužioca Delawarea 2013. godine. 

17:31 Počinje molitva, nakon koje slijedi američka himna.

17:25 Senatorica Amy Klobuchar drži pozdravni govor na ceremoniji.

- Ovo je dan kada se naša demokratija vraća i kada se Amerika vraća - poručila je Klobuchar referirajući se na opsadu Kapitola od strane Trumpovih pristaša prije dvije sedmice.

17:17 Sada su službeno, u skladu s protokolom, predstavljeni i Joe Biden i njegova supruga Jill. Inače, CNN javlja da je Trump postupak inauguracije pratio cijelo vrijeme na putu za Floridu.

17:12 Predstavljeni su Mike Pence i Kamala Harris. 

Okupljeni su velikim aplauzom pozdravili novu potpredsjednicu Kamalu Harris.

17:11 Potpredsjednik Mike Pence stigao je na ceremoniju inauguracije.

Predsjednik Trump nije tamo. On je prvi odlazeći predsjednik SAD koji je preskočio inauguraciju svoje zamjene u više od 150 godina.

17:04 Na inauguraciju su stigli i bvši predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton. S njima su i bivše prve dame Michelle Obama i Laura Bush te bivša prva dama, senatorica i državna sekretarka Hillary Clinton.

17:02 Američki predsjednik Donald Trump i prva dama upravo su sletjeli na Floridu.

Trump je ranije imao kratku oproštajnu ceremoniju u Joint Base Andrewsu. Obećao je da će se "uvijek boriti" i poželio dolazećoj Bidenovoj administraciji "veliku sreću".

- Vi ste nevjerovatni ljudi. Ovo je sjajna, sjajna zemlja. Velika mi je čast i privilegija što sam bio vaš predsjednik - rekao je Trump pred okupljenim članovima porodice i osoblja.

On će biti na Floridi u podne kada izabrani predsjednik Joe Biden i izabrana potpredsjednica Kamala Harris polože zakletvu.

16:56 Nekoliko trenutaka nakon dolaska u američki Kapitol na inauguraciju, na Twitter nalogu Joea Bidena objavljena je poruka njegovoj supruzi, uskoro prvoj dami Jill Biden.

- Volim te, Jilly, i ne mogu biti zahvalniji što si sa mnom na putu koji predstoji - navodi se u poruci, uz koju je objavljen i kratki snimak Bidena kako je drži za ruku dok dolaze na ceremoniju.

16.30 Ispred zgrade Kongresa stigli su Joe Biden i njegova supruga Jill i Kamala Harris sa svojim suprugom Dougom Emhoffom. Prije njih stigli su i potpredsjednik na odlasku Mike Pence i šef republikanaca u Senatu Mitch McConnell.

16.20 Stigla je dojava o bombi u zgradi Vrhovnog suda, u tioku su evakuiacije, javlja CNN. Zgrada suda nalazi se nasuprot zgrade Kapitola, gdje će Biden uskoro prisegnuti.

Dopisnik CNN-a javlja da je oko zgrade velik broj pripadnika Nacionalne garde.

16:10 Odlazeći američki predsjednik Donald Trump, koji je ušao u Bijelu kuću dijelom zbog obećanja da će "isušiti močvaru" washingtonskog političkog manevriranja, u srijedu je opozvao svoju izvršnu uredbu koja je zabranjivala lobiranje onima koji rade u administraciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.