open-navfaktor-logo
search
Reakcije
JOB Stari Grad: Ogorčeni, razočarani i uvrijeđeni na frustrirajuće podvale Gradske uprave Mostara
Tekst pod naslovom: “Lipanjske zore: Briljantna vojna operacija HV-a, HVO-a i HOS-a kojom je oslobođena dolina Neretve“, jučer je objavljen na zvaničnoj stranici Grada Mostara uz plakat s programom obilježavanja manifestacije „Lipanjske zore“, kojom se, kako je to navedeno, obilježava „28.obljetnica oslobađanja Mostara i doline Neretve“.
10.06.2020. u 18:47
get url
text

Iz Jedinstvene organizacija boraca (JOB) Stari Grad Mostar, ogorčeni, razočarani i uvrijeđeni najnovijim pokušajima falsifikovanja historije i događaja iz juna 1992. godine kada je Grad Mostar oslobođen od srpsko-crnogorskog agresora. 

Saopćili su da će sutra organizirati konferenciju za medije na kojoj će , uz učešće predstavnika brojnih udruženja proisteklih iz Armije RBiH Mostara predstaviti program manifestacije pod nazivom „Stazama Samostalnog mostarskog bataljona 1992-2020“.

- Osjećamo se dužnima kazati stvarnu istinu, te podsjetiti i na ulogu Armije Republike Bosne i Hercegovine i Mostarskog bataljona u oslobođenju lijeve obale našeg grada-ističu iz JOB-a. U tekstu pod naslovom: “Lipanjske zore: Briljantna vojna operacija HV-a, HVO-a i HOS-a kojom je oslobođena dolina Neretve“, napominju kako je navedeno niz neistina i netačnih navoda. HV, HVO i HOS jesu vojske koje su učestvovale u oslobođenju Mostara 1992, pojašnjavaju, ali ne i jedine. Dodaju da su Armija RBiH i Mostarski bataljon u istoj vojnoj operaciji imali su jednako značajnu ulogu kao i ostale navedene komponente.

- Živimo teške dane, naše rane i danas 28 godina kasnije su svježe i jednako bolne, a posebno su frustrirajuće podvale od strane Gradske uprave za članove porodica poginulih i ranjenih pripadnika Armije RBiH u operacijama iz 1992. Pitamo se otkud nekome pravo zanemarivati ili minimizirati ulogu i zasluge pripadnika jedine legitimne vojne snage u Bosni i Hercegovini, uz istovremeno veličanje onih koji su kasnije bili režiseri i izvršioci udruženog zločinačkog poduhvata potvrđenog 2017. godine i u Međunarodnom sudu pravde u Haagu- ističu iz JOB-a.

Zbog svega navedenog, uz osudu, pozivaju gradonačelnika Mostara i press službu Gradske uprave da „nas prestanu vrijeđati“, da javnost ubuduće ispravno informišu, a da zvaničnu stranicu Grada prestanu zloupotrebljavati za svoje političke ciljeve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.