open-navfaktor-logo
search
Ribolov
Jezero Starača: Ulovljen šaran od 19 kilograma
Do prije nekoliko godina na ovom se jezeru lako moglo desiti da 'ulovite' automobilsku gumu, kese sa raznim otpadom, pa čak i, vjerovali li ne, kompletne skelete
15.05.2019. u 10:49
get url
text

Do prije nekoliko godina, najveći ulov na jezeru su bile ribice do dvadesetak centimetara, a lako se moglo desiti da 'ulovite' automobilsku gumu, kese sa raznim otpadom, pa čak i, vjerovali li ne, kompletne skelete goveda koje su u jezero i oko njega deponovali, najblaže rečeno, neodgovorni pojedinci.

Tada bara, polako zatrpavana smećem i koja je postajala lokalnom deponijom, upornošću članova Udruženja ""Bistro!" iz Sarajeva, došla je do stadija da je sada poželjna ribolovna destinacija bogata ribom i posjećivana od strane ribolovaca iz šire regije.

Dokaz tome je sinošnji ulov Predraga Petrušića, predsjednika Udruženja "Bistro!", koji je na suho izvukao dva šarana - manjeg od 12,5 kilograma i većeg, koji je trenutni rekord jezera, od 18,7 kilograma.

-Jezero je sada bogato raznom ribom, i osim kapitalnih šarana, love se i kapitalne štuke, a tu su još i linjaci, deverike, grgeči, babuške, bodorke, klijenovi... Ribolov ne podrazumjeva samo 'loviti ribu', barem ne u našim glavama, to je način života, ophođenja prema prirodi. Nama riba nije 'meso' za zamrzivača, sve ribe na jezeru se vraćaju nazad u vodu. Ribolov je i briga o prirodi i biodiverzitetu zbog užitka koji ona nama pruži boraveći u njoj. A za loše vrijeme i kišu? Osim što je dan u prirodi i po najlošijem vremenu bolji od bilo kakvog dana pred TV-om, kažu da za ribolovca loše vrijeme i stroga žena ne postoje - rekao je sretni ribolovac Predrag Petrušić - Peđa, saopćilo je Udruženje "Bistro!".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.