Grupa jevrejskih doseljenika ušuljala se u selo prije zore, podmetnuvši požar u džamiji Al-Badriya, izazivajući djelimične štete na vjerskom objektu. Doseljenici su također ispisali sprejom rasističke parole na zidovima džamije, kao što su „Smrt Arapima“ i „Smrt Palestincima“.

Ministarstvo za vjerska pitanja i Awfaq, nadležan za upravljanje džamijom, osudili su napad kao „gnusni zločin koji je dokaz brutalnosti izraelske rasističke mašinerije prema islamskim i hrišćanskim svetinjama u Palestini“.

- Ovaj zločin je flagrantni napad na muslimane i njihove osjećaje - navodi ministarstvo u saopćenju.

Brojni palestinski aktivisti i grupe za ljudska prava u više su navrata optuživali Izrael da potiče „kulturu nekažnjivosti“ za jevrejske doseljenike koji počine akte vandalizma nad Palestincima, njihovim džamijama i privatnoj imovini.

Doseljeničko nasilje nad Palestincima i njihovom imovinom rutina je na Zapadnoj obali, što predstavlja kršenje međunarodnog prava, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Više od 600.000 doseljenika živi u isključivo jevrejskim naseljima širom okupiranih istočnog Jerusalema i Zapadne obale, što je također u suprotnosti s međunarodnim pravom.