open-navfaktor-logo
search
Oglasila se zajednica
Jevreji u Turskoj: Predsjednik Erdogan nas je uvijek ohrabrivao i podržavao
Jevrejska zajednica u Turskoj saopćila je danas da se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prema njoj uvijek odnosio konstruktivno i pružao joj podršku i ohrabrenje.
19.05.2021. u 13:05
get url
text

Turska jevrejska zajednica reagirala je na kritike koje je američki State Department ranije uputio Erdoganu zbog navodnih antisemitističkih izjava.

- Dok tragedije u regiji duboko rastužuju, globalni porast antisemitizma je neprihvatljiv, nepravedno je i prekorno implicirati da je predsjednik Erdogan - @tcbestepe – antisemitski. Upravo suprotno, on je uvijek bio konstruktivan, pružao podršku i ohrabrivao nas - poručili su iz jevrejske zajednice u Turskoj.

Američki State Department jučer je kritikovao nedavne Erdoganove izjave o jevrejskom narodu i ocijenio ih antisemitskim.

Erdogan je u dan ranije kritizirao Izrael zbog napada na civile u Gazi i džamiju Al-Aksu. Također je kritizirao američku prodaju oružja Izraelu. Optužujući Izrael da je "teroristička država" i da skrnavi Al-Quds, Erdogan je kazao da Izrael "nemilosrdno" bombardirao civile u Gazi.

Erdogan je rekao da će oni koji podržavaju izraelske akcije u Jeruzalemu i Gazi ući u historiju kao saučesnici u ubistvima djece i zločinima protiv čovječnosti.

U brojnim zemljama svijeta se održavaju protesti solidarnosti s Palestincima koji su od 10. maja na meti žestokih zračnih napada Izraela. Najmanje 221 Palestinac je ubijen u tim napadima, uključujući 63 djece i 36 žena, a još 1.507 osoba je ranjeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.