Jesu li vam nekad "provalili" na profil? Ova stranica to otkriva

objavljeno: 05.03.2018. u 14:16

Ako ste u prošlosti bili uvjereni da vam je neko provalio na profil, ali niste znali kako to provjeriti ili dokazati odnedavno postoji alat koji će vam to omogućiti.

The Pwned Passwords će vas obavijestiti o tome je li vaša stara šifra bila kompromitovane, a dovoljno je samo da je unesete u tražilicu alata. Jednostavno je i dostupno.

Inovator Troy Hunt koji je osmislio Pwned Passwords kazao je objašnjavajući svrhu alata da je u zahtjevu da se promijeni "memorisana tajna" najvažnije uporediti je sa "bliskim vrijednostima" za koje se pouzdano zna da se najčešće koriste, koje su očekivane ili zbog svoje jednostavnosti kompromitovane.

No, ako i postoje podudaranja to ne mora značiti da je račun kompromitovan, nego samo da još netko koristi istu šifru, prenosi 24sata.hr pisanje CNET-a.

Ovakvi alati postaju sve popularniji, pogotovo nakon objava velikih tvrtki, poput Yahooa i Equifaxa, o ogromnom broju računa koji su hakovani. Yahoo je prošle godine objavio da je 2013. hakovano čak tri milijarde računa, što je najveći hakerski poduhvat ikad. Equifax je objavio prošle godine da su hakeri ukrali informacije o imenima, adresama, kreditnim karticama čak 143 miliona Amerikanaca.

Važno je napomenuti da Pwned Passwords pretražuje informacije samo o tome da li je vaša stara šifra bila provaljena dok je bila aktivna na nekom od vaših računa. Ako je vaša šifra dovoljno duga i unikatna, kako se i preporučuje da bude, vjerovatnost da neko ima istu je minimalna. Stoga ako Pwned otkrije podudaranja, imate razloga za zabrinutost.

Nije preporučljivo provjeravati sigurnost trenutne lozinke bilo kojeg ličnog računa, jer nikad nije sigurno takve podatke dijeliti s trećom stranom, čak i ako se radi o ovakvom alatu.