open-navfaktor-logo
search
Prikupljanje potpisa
Jesu li u startu moguće zloupotrebe: Građanin ne smije potpisom podržati više stranaka, ali kako se to provjerava
Počelo je prikupljanje potpisa podrške strankama ili nezavisnim kandidatima za učešće na Općim izborima, zakazanim za 2. oktobar. Propisano je koliko moraju imati potpisa birača. Propisano je i da građanin ne može potpisom podržati više od jedne stranke ili nezavisnog kandidata, ali nije moguće provjeriti baš sve pa se može desiti da neke zloupotrebe "prođu".
12.05.2022. u 19:26
get url
text

Prema pravilniku Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, provjera potpisa podrške vrši se metodom statističkog uzorka. Veličina uzorka je deset posto od ukupnog broja podnesenih potpisa podrške.

CIK će formirati bazu podataka za provjeru u kojoj će biti naziv stranke ili nezavisnog kandidata, te ime i prezime i matični broj potpisnika.

- Prvom provjerom utvrđuje se da li je birač dao svoj potpis podrške za dvije ili više stranaka i nezavisnih kandidata. Ako jeste, potpis je nevažeći za sve stranke ili nezavisne kandidate – dio je Pravilnika o prijavi i uvjetima za ovjeru političkih subjekata za učešće na Općim izborima 2022.

Potpisi podrške bit će provjeravani usporedbom unesenih podataka i podataka iz Centralnog biračkog spiska, što znači da potpisnik mora biti registrovan za glasanje.

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH su napomenuli da se uvijek provjeravalo metodom uzorka, imajući u vidu obimnost gdje, na primjer, samo jedna stranka ili nezavisni kandidat mora imati 5.000 potpisa za samo jednu prijavu za izbore, recimo za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. A stranaka je mnogo, dok su izbori raspisani i za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, Narodnu skupštinu RS-a, skupštine kantona u FBiH, predsjednika i potpredsjednike RS-a.

VEZANI TEKST - Izbori 2022: Do kada se prijavljuje učešće, nema više čitanja imena birača naglas, uvodi se ovjera glasačkih listića

Na pitanje da li su se dešavale nepravilnosti, zloupotrebe, da jedan građanin potpisom podrži više od jedne stranke, što nije dozvoljeno, u CIK-u su kazali da za svake izbore imaju obavještavanja stranaka da otklone nedostatke i daje im se rok da osiguraju dovoljan broj validnih potpisa podrške.

Kazni nema, osim što se stranci ili nezavisnom kandidatu daje dva dana roka da otkloni nedostatke. Ako to ne učine, neće im biti ovjerena prijava za učešće na izborima, odnosno mogu biti ovjereni za organ za koji je podnesen dovoljan broj validnih potpisa.

U Koaliciji "Pod lupom", koja prati provođenje izbora, kazali su da nisu pratili proces prikupljanja potpisa birača, ali da bi u suštini tu moglo biti prostora za određene izborne nepravilnosti, mada se time ništa ozbiljnije ne može postići.

- Ali je pozitivno što je CIK odlučio povećati iznos taksi za prijavu učešća na izborima. To bi moglo spriječiti tu vrstu nepravilnosti – rekao je Hasan Kamenjaković iz Koalicije "„Pod lupom".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.