navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mnogi su to iskusili

Jesu li mučnina i povraćanje simptomi koronavirusa: Evo šta kažu ljekari...

Uobičajeni simptomi COVID-19 bolesti otprilike su ono što biste očekivali ako imate respiratornih problema: temperatura, kašalj, umor i bol u mišićima. No, prema tvrdnjama ljekara, mnogi su bolesnici iskusili i gastroenterološke probleme poput mučnine, povraćanja i proljeva, nekad čak i prije pojave respiratornih simptoma.

Objavljeno: 15.07.2020. u 07:53
get url
text

Da je povraćanje simptom infekcije, povezalo se prije nekoliko mjeseci kada je svoje simptome podijelila na društvenim mrežama jedna djevojka te navela da uz sve poznate simptome u kasnijoj fazi bolesti javilo i konstanto povraćanje uz nesanicu i potpuni gubitak apetita.

Ona nije sama, novinarka Abigail Tarttelin svoje je simptome detaljno opisala:

- Evo što se dogodilo meni: Prvo jutro sam se probudila i osjetila bol u grlu, a onda su se javile probavne smetnje. Dane sam zbog povraćanja provodila u kupatilu, žaleći samu sebe.

Nakon nekoliko dana razvio se kašalj, bol u mišićima i plućima – kazala je Tarttelin.

Iako se nije testirala, smatra da se radilo o koronavirusu.

Naučnici su također povezali da spomenuti simptomi mogu nastati kao posljedica infekcije koronavirusom, uz respiratorne simptome. Jedna od prvih studija je provedena u Kini gdje su autori od 652 pacijenta primljena u bolnice kod oko 10 posto pacijenata zabilježili i simptome poput proljeva, mučnine i povraćanja.

U nekim slučajevima gastroenterološki problemi bili su i jedini simptomi bolesti.

Prema pisanju magazina The American Journal of Gastroenterology, kod 50 posto hospitaliziranih pacijenata u provinciji Hubei u Kini, u aprilu, njih 28 je imalo probavne tegobe, šest nije imalo respiratornih simptoma.

Dok stručnjaci nisu potpuno sigurni zašto ovaj virus uzrokuje povraćanje, navode da je moguće da se radi o molekulama koje virus napada (ACE2), a ne nalaze se samo u plućima već i u probavnom traktu.

Sva spomenuta istraživanja i dokazi ukazuju kako povraćanje i mučnina ne biste smjeli ignorirati dok traje pandemija.

- Bilo bi pametno uzeti u obzir da su i ovo simptomi infekcije koronavirusom, iako nemate drugih simptoma - navodi dr. Jorge Vournas, i u tom je slučaju važno otići na testiranje.

Ako ste primijetili ove simptome i otišli na testiranje, pametno bi bilo ostati kod kuće u međuvremenu i pratiti simptome. Također pazite na unos tekućine, hrane i dovoljno sna.

Rana su istraživanja pokazala kako se kod oko 50 posto osoba koje su umrle zbog ove bolesti razvila i sekundarna bakterijska ili gljivična infekcija, od kojih su neke otporne na antibiotike.

Ljekari i nisu previše iznenađeni pojavom sekundarne infekcije jer se često javljaju kao "nuspojava" virusnih infekcija, poput gripe.

Pripazite na higijenu

I dalje su higijena, distanciranost i nošenje maski najbolji način zaštite od virusa, pa je savjet da ih se pridržavate.

Kad prati ruke

- Nakon boravka na javnim mjestima. Ako ste dirali kvake, kolica u prodavnicama, dugme na liftu…

- Nakon kihanja ili kašljanja.

- Prije dodirivanja lica, posebno očiju i nosa.

- Nakon odlaska u wc.

- Nakon diranja ljubimca.

- Prije i nakon pripreme obroka.

- Nakon što promijenite bebi pelene.

- Nakon diranja vreće za smeće.