open-navfaktor-logo
search
Obaveza u Sarajevu
Jesu li maske za djecu u školama dobra odluka?
Djeca u sarajevskim školama treba da nose masku i tokom nastave, odluka je to koju je donijelo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i koja je upućena školama. I učenicima od šestog do devetog razreda kao i učenicima srednjih škola iz Brčko distrikta na osnovu odluke Štaba za zaštitu i spašavanje propisano je obavezno nošenje maske u školi tokom odvijanja nastave.
05.02.2021. u 14:38
get url
text

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, Kantonalni odbor Kanton Sarajevo, kaže:

- Po uputstvima i učenici razredne nastave će morati nositi maske. Iz Kriznog štaba KS, a među njima doktor Ednan Drljević, zafurali su se pa kazali da djeca treba da nose FFP2 maske, međutim istog dana ta instrukcija je poništena zato što ne mogu zahtijevati nešto što nisu nabavaili, a te maske nema na tržištu. Djeca bi već trebala nositi maske u skladu sa odlukom, ali to je već upitno uzimajući u obzir kakve su odluke bile Ustavnog suda po pitanju nošenja maski. Ova uputstva koja donosi Krizni štab ne mogu se provoditi bez da se izmjene zakoni i da Vlada donese takve odluke. Ministrici je savjetovano da na sebe ne preuzima odgovornost jer može doći do problema u implementaciji uputstava koja nisu urađena u skladu sa onim što je mišljenje i stav Ustavnog  suda kada je upitanu nošenje maski, naročito kada su u pitanju djeca – kaže Sivro.

Ističe da se "ne radi o praktičnosti ni o zaštiti zdravlja djece, već da se radi o uništavanju zdravlja djece".

- Praksa pokazuje da je nama odraslima teško raditi pod maskama i nastavnicima biti pod maskama, a djeci to može stvoriti ogromne probleme. Djeca se jesu navikla jer sila zakon mijenja, a ne samo da su ugrozili mentalno zdravlje djece, to djeluje depresivno na djecu tog uzrasta. Mi smatramo da je to loše za djecu, ali ostavljamo odgovornost onima koji su donijeli takve odluke. Najbolje bi njih bilo pitati da li razmišljaju o posljedicama nošenja maski kada su u pitanju djeca nižeg uzrasta, naročito ako imaju u vidu da nema djece tog uzrasta da obolijevaju. Ako maskama ugrožavaju zdravlje te djece, štiteći nas odrasle, trebaju poredati prioritete – istakao je Sivro.

Dijana Ćirić Parla iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo za Faktor je kazala kako su pisali Kriznom Štabu KS i Ministarstvu obrazovanja KS.

- Mi jesmo za poštivanje struke, ali ova odluka je izazvala negodovanje zato što ne znamo koje su polazne osnove za donošenje ovakve odluke. Tražili smo da nam se dostave podaci da li su izmijenjene odredbe i UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije u tom smislu gdje je propisano da djeca od šest do 11 godina nisu obavezna da nose maske unutar škole, kao i to da preporuke Federalnog kriznog štaba takve odluke ne navode – kazala je Ćirić Parla.

Istakla je da kao roditelji imaju pravo da znaju da li je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

- Roditelji u KS su veoma savjesni i poštuju se odluke struke i pokazali su veliki angažman i pomogli su da se održi dobra epidemiološka situacija što se tiče škola. Naravno, vrlo je teško, naročito za djecu u produženom boravku, zbog toga nam se javio najveći broj roditelja jer ljudi moraju radeiti i djeca borave u produženom boravku i to bude i do osam sati dnevno nošenja maske i to je veoma problematično. Naravno da će dijete doći sa žalbom, sa bolom u glavi ili nemogućnosti da nose masku tako dugo. To su ipak djeca – kazala je Ćirić Parla, navodeći da je teško uvidjeti da li je ovo ispravna odluka bez tačnih pokazatelja da li je ovo dobro i neophodno.

Ističe kako već ima djece koja kašlju zbog nošenja maske, kako im maska smeta.

- Ako se pokaže da je maska zaista neophodna, onda ćemo iznaći način da vidimo koja djeca mogu ostati online, koja će ići na časove i šta je u interesu djece kako zbog očuvanja njihovog zdravlja tako i zbog kvalitetnog obrazovanja – zaključuje Ćirić Parla.

U vezi s donošenjem odluke o nošenju maski u školama ministar zdravstva KS i predsjednik Kriznog štaba KS Haris Vranić kazao je da je odluka donesena pozivajući se na evropske i američke standarde epidemiološke zaštite učenika u školama.

- Obavezno je nošenje maski tokom boravka u školskim prostorima. Mi smo pripremili brze testove i prije početka nastave će se vršiti epidemiološka anketa nastavnog osoblja, popunjavanje anketnih listića. Svi nastavnici koji imaju znakove oboljenja, kliničke slike COVID-19, dužni su to prijaviti i zakonski i moralno da bismo ih testirali. Time ćemo isključiti mogućnost da nastavnik pozitivan i sa lakšom kliničkom slikom bude prijenosnik zaraze – kazao je ministar Vranić na press konferenciji ministarstva.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.