open-navfaktor-logo
search
Preporuke
Jesu li dovoljne zimske gume, trebamo li lance i kakve su kazne
Ove usluge pomoći na cesti mogu se besplatno dobiti jedanput mjesečno i najviše tri puta godišnje, a važno je znati da pravo na to nemaju vozila koja se nalaze u kvaru na privatnim prostorima, odnosno u privatnim garažama, parkinzima i dvorištima
15.11.2018. u 15:19
get url
text

Od danas do 15. aprila 2019. godine na teritoriji BiH zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete. Zato ne dajte da vas zavaraju visoke temperature i izostanak snijega, jer ukoliko ne budete imali zimsku opremu, izlažete se riziku da platite kaznu od 40 maraka.

Iako vozači uglavnom znaju od kojeg datuma je obavezno posjedovanje zimske opreme, ipak se ponekad javlja dilema šta ta oprema podrazumijeva. Zato smo u BIHAMK-u zatražili odgovore.

S obzirom na to da postoje dva zakonski važeća Pravilnika o zimskoj opremi sa suprotnim odredbama, dok se ne izvrši njihovo usaglašavanje Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je izdalo uputu prema kojoj se u zimsku opremu podrazumijevaju: gume sa zimskim profilom na svim točkovima, gdje je dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra, ili ljetne gume, sa istom dubinom gazećeg sloja od minimalno četiri milimetra, s tim da onda u u priboru morate imati odgovarajuće lance koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta, odnosno snijega i leda. U svakom slučaju, nije loše imati lance.

U BIHAMK-u su nam pojasnili i da teretna vozila i autobusi dodatno moraju imati lopatu i vreću pijeska.

Vozačima savjetuju da svoje automobile na vrijeme pripreme za zimu.

- Potrebno je provjeriti imaju li gume dovoljnu dubinu profila i da li je pritisak zraka u gumama odgovarajući. Vožnja sa preniskim pritiskom i nedovoljnom dubinom profila u gumama povećava potrošnju goriva, nepotrebno trošenje guma, a utječe i na pogoršanje voznih, upravljačkih i kočionih svojstava vozila. Također, dobro je koristiti motorno ulje manjeg viskoziteta, jer ulje se na niskim temperaturama zgušnjava, usljed čega je mnogo teže startovati motor - pojašnjava nam Mersiha Imširović, rukovodilac Sektora za preventivu.

Dodaje i kako je neophodno provjeriti tekućinu u sistemu za hlađenje, akumulator i kablove, a tekućinu za pranje vjetrobrana obogatiti onom protiv zamrzavanja kako ne bi došlo do oštećenja njenog rezervoara ili električne pumpe. Nije na odmet uvijek pri ruci imati neko sredstvo za odmrzavanje brava, a dobro je barem jednom mjesečno i u rezervoar za gorivo dodati sredstvo za odmrzavanje.

U slučaju da se ipak desi da vam zatreba pomoć na javnim cestama onda je dobro znati da je BIHAMK, u skladu sa Ugovorom sa JP Ceste Federacije BiH, obavezan besplatno pružiti tu uslugu u sljedećim kantonima: Unsko-sanski, Kanton Sarajevo, Tuzlanski, Hercegovačko-neretvanski, Zeničko-dobojski, Srednjobosanski i Bosansko-podrinjski.

- Svi motorizovani građani koji prilikom registracije vozila na ime poslova Službe pomoć-informacije uplate predviđenu naknadu na navedenim područjima mogu besplatno dobiti sljedeće usluge: informacije o stanju i prohodnosti cesta i uvjetima za vožnju u Bosni i Hercegovini, tehničku pomoć na cesti u cilju osposobljavanja vozila za nastavak putovanja, odnosno uslugu popravke manjeg kvara na vozilu. Ako se utvrdi da se kvar ne može otkloniti na cesti motorizovani građani imaju pravo i na uklanjanje neispravnih i oštećenih vozila sa kolovoza do baze AMK, najbliže servisne radionice ili do odgovarajućeg parkinga po zahtjevu vlasnika na udaljenost od maksimalno tri kilometra od lokacije kvara, a u cilju nesmetanog odvijanja prometa – kažu u BIHAMK-u.

Ove usluge pomoći na cesti mogu se besplatno dobiti jedanput mjesečno i najviše tri puta godišnje, a važno je znati da pravo na to nemaju vozila koja se nalaze u kvaru na privatnim prostorima, odnosno u privatnim garažama, parkinzima i dvorištima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.