navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kulinarski kutak

Jeste li znali da vam Coca-Cola može pomoći kod pripreme mesa: Evo kako je iskoristiti

Junetina je ukusno meso i može se pripremiti na razne načine, ali ponekad se dogodi da ju je teško prožvakati jer je žilava.

Objavljeno: 16.07.2022. u 20:01
get url
text

Želite li da vam meso bude mekano, Bright Side donosi nekoliko zanimljivih trikova.

Komad mesa možete obložiti kriškama kivija i ostaviti neko vrijeme da stoji. Ovo slatko voće sadrži enzime koji pomažu u razgradnji vezivnog tkiva u mesu, pa ono postaje meko i fino za jelo.

Ako ga volite staviti u marinadu, možete i u nju dodati malo kivija, uz ostale sastojke. Pripazite ipak da ne stoji predugo kako se meso ne bi raspalo tokom pečenja.

Slično djelovanje ima i ananas, pa posegnite za njim ako nemate kivi.

Osim klasične marinade, meso možete staviti i u sirće ili limunov sok, dodati maslinovo ulje, naribani luk i jabuke. U toj smjesi ostavite meso preko noći u frižideru.

Osim što će imati nevjerovatan okus, bit će jako mekano.

Jedan sastojak za koji nikada ne bismo pomislili da može pomoći u ovome je Coca-Cola. Napici poput ovog odlični su za omekšavanje mesa prije pečenja, posebno ako su komadi malo deblje rezani.

Pazite samo da meso u ovom gaziranom piću stoji samo desetak minuta, a zatim ga izvadite da se osuši i pržite u ulju.