open-navfaktor-logo
search
One su pobijedile
Jeste li znali da su ove slavne žene izborile bitku s teškom bolešću?
Rak dojke najučestalija je zloćudna bolest od koje obolijevaju žene, ali i drugi najučestaliji tumor uopće.
08.09.2020. u 22:37
get url
text

S obzirom na to da se svake godine dijagnosticira oko 1,67 miliona novih slučajeva, logično je da su među oboljelim ženama i one slavne. Iako je svaka od njih imala drugačiju priču i drugačiji put do ozdravljenja, jedno im je zajedničko - sve one progovorile su o svom iskustvu s rakom dojke kako bi educirale, inspirisale i pomogle drugim ženama koje se nalaze u sličnoj situaciji.

Cynthia Nixon

Najpoznatija po ulozi Mirande u kultnoj seriji "Seks i grad", ovoj 53-godišnjoj glumici dijagnosticiran je rak dojke u 40. godini. Budući da joj je i majka bolovala od iste bolesti, Nixon je na mamografiju krenula već s 35 godina. Čim je saznala dijagnozu, podvrgnula se lumpektomiji i radioterapiji, a o svemu je progovorila tek dvije godine kasnije kad se riješila zloćudnog tumora. Od tada je mnogo puta istaknula važnost redovitog odlaska na mamografiju.

FOTO: Instagram

Naime, njen je tumor bio toliko mali da ga doktor ne bi ni primijetio da nije bilo prijašnjih snimki mamografije koje su bile uredne i na kojima nije bilo ničeg.

Kylie Minogue

Pjevačica, koju ponajviše pamtimo po pjesmi "Can't Get You Out of My Head" iz 2001. godine, za rak dojke saznala je zahvaljujući samopregledu. Sa samo 36 godina napipala je kvržicu na dojci i otišla na pregled, ali ispostavilo se da nema ničega.

FOTO: Instagram

Međutim, slušajući svoju intuiciju, nekoliko mjeseci kasnije odlučila je ponovno otići na pregled i saznala da ipak ima tumor. Nekoliko dana nakon dijagnoze obavila je lumpektomiju i odradila kemoterapiju. Od tada je u medijima nekoliko puta poručila svim ženama da slušaju svoju intuiciju i zatraže drugo mišljenje ako je potrebno.

Christina Applegate

Ova 48-godišnja glumica pojavljivala se u mnogim filmovima i serijama, ali ponajviše je pamtimo po dvije uloge - Kelly Bundy u sitcomu "Bračne vode" te kao Amy, sestru Rachel Green u mnogima omiljenoj seriji "Prijatelji". Njena je majka dva puta imala rak dojke, a Christini je dijagnosticiran sa samo 36 godina. No osim raka dojke, Christina je saznala da nosi BRCA gen, odnosno nasljedni rak dojke, što znači da bi se i nakon lumpektomije on mogao vratiti. Zato se, umjesto toga, Christina odlučila na dvostruku mastektomiju, iako joj je rak otkriven u samo jednoj dojci. Od tada nastoji podignuti svijest u javnosti o važnosti genskog testiranja kao preventivne mjere za sve žene.

Sheryl Crow

Američkoj muzičarki kojoj možemo zahvaliti na pjesmama "If It Makes You Happy" i "Soak Up The Sun" te na pjesmi "The First Cut Is The Deepest", koju je otpjevala u nekoć "it" seriji "One Tree Hill", rak dojke dijagnosticiran je 2006., kad je imala 44 godine. Nasreću, rak je otkriven u ranoj fazi, pa je Sherly nakon lumpektomije i radioterapije potpuno zdrava.

FOTO: Instagram

Međutim, ono što je naučila iz tog iskustva i što od tada poručuje drugim ženama jest da nauče staviti sebe i svoje zdravlje na prvo mjesto. U jednom intervjuu za health.com izjavila je kako se uvijek brinemo za druge dok radimo i obavljamo još hiljadu drugih stvari, a zapravo trebamo naučiti same sebi biti prioritet i brinuti se o svome zdravlju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.