open-navfaktor-logo
search
Vikend preporuka
Jeste li znali da bazen Otoka nudi i saunu, fitnes salu i teretanu, frizerski salon
Rezimirajući aktivnosti i usluge koje pruža Olimpijski bazen, Čaušević kaže kako je cilj uposlenika da građanima obezbijede mjesto gdje će zdravo i jeftino provesti svoje vrijeme
14.09.2019. u 09:21
get url
text

U prethodnih pet dana sarajevski Olimpijski bazen Otoka je nakon redovnog godišnjeg remonta i čišćenja ponovo otvoren za posjetioce, korisnike sportsko-rekreativnih sadržaja ovog objekta koji u glavnom gradu BiH postoji 11 godina. Da je Bazen Otoka postao navika i potreba brojnih Sarajlija potvrđuje i podatak od pola miliona posjeta na godišnjem nivou, kaže u razgovoru za Fenu portparol Olimpijskog bazena Sarajevo Nurko Čaušević.

Posjetioci Bazena su pripadnici različitih generacija, od najmlađih do najstarijih Sarajlija.

-S obzirom da je naša ponuda raznolika – škola plivanja, aerobik programi, bazeni (Olimpijski i Rekreativni), teretana i sauna, tako da su korisnici iz različitih populacija i uzrasta. Najmlađi se najčešće pronalaze u školi plivanja i klubovima sportova na vodi, dok se oni stariji rekreiraju na njima odgovarajući način. Redovni korisnici su i pripadnici treće životne dobi, koji bazen koriste ili grupno dva puta sedmično ili individualno - kaže Čaušević.

Na školi plivanja je poseban akcenat zboga značaja tjelesnog odgoja i razvijanja zdravstveno korisnih navika kod mladih.

-Dugo vremena smo se 'borili' da u nastavni plan i program uvedemo školu plivanja. Sada smo u tome uspjeli. Učenici IV razreda osnovnih škola na području Kantona Sarajevo imaju tri časa tjelesnog odgoja, od čega je 12 sati škole plivanja. Smatramo da je osim edukativnog segmenta, veoma važno da djeca shvate značaj fizičke i sportske aktivnosti -  naglašava Čeušević.

U sadržajima Bazena su i brojne sportske aktivnosti i svaki mjesec se u prosjeku održi najmanje jedno takmičenje. Najčešći su plivački mitinzi, te vaterpolo turniri i lige. Tako se i ovog vikenda održava 11. međunarodni vaterpolo turnir "Sarajevo champions challenge 2019", uz učešće ekipa POŠK Split, Primorac Kotor, Vojvodina Novi Sad i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Sagovornik navodi kako trenažni proces na Bazenu realizira preko 30 klubova te da svakim danom broj kvalitetnih sportista i takmičara raste.

- Već sada su primjetni pomaci na većim takmičenjima i nadamo se da ćemo vrlo skoro imati medalje s evropskih i svjetskih prvenstava - kaže Čaušević.

Da je Olimpijski bazen nezaobilazno sportsko-rekreacijsko mjesto brojnih Sarajlija potvrđuje sagovornik kroz podatak da svakodnevno kroz objekat prođe preko hiljadu ljudi, što na godišnjem nivou dovodi do cifre od pola miliona posjeta. Među njima su aktivni korisnici usluga Bazena, članovi klubova, te pratioce djece.

Rezimirajući aktivnosti i usluge koje pruža Olimpijski bazen, Čaušević kaže kako je cilj uposlenika da građanima obezbijede mjesto gdje će zdravo i jeftino provesti svoje vrijeme.

-Smatramo da smo svijetla tačka, ne samo grada i kantona, nego i države. Naravno teško bi bilo u ovome uspjeti da iza nas ne stoji Gradska uprava Grada Sarajeva, koja podržava naše aktivnosti i predlaže nove, a sve u cilju ugodnog življenja u glavnom gradu i državi BiH - zaključuje na kraju razgovora za Fenu portparol Olimpijskog bazena Sarajevo Nurko Čaušević.

Olimpijski bazen u potpunosti zadovoljava standarde FINA-e (Međunarodne amaterske plivačke organizacije) i LEN-e (Evropske plivačke lige) te omogućava preuzimanje organizacije najvećih međunarodnih takmičenja u plivanju.

Zatvoreni bazen je projektovan sa 558 sjedišta za gledaoce sa mogućnošću povećanja kapaciteta na 700 sjedišta.

Bazen za rasplivavanje, odnosno rekreativni bazen je namijenjen različitim kategorijama korisnika u svrhu edukacije školske djece (osnovci, srednjoškolci i studenti), odnosno obuke neplivača, te održavanje nastave fizičkog vaspitanja i rekreacije.

U zgradi bazena su i sauna, fitnes sala i teretana, te kafeterija i frizerski salon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.