open-navfaktor-logo
search
Američki glumac
Jesse Eisenberg: Ovdje se osjećam kao kod kuće
Jesse Eisenberg američki glumac, reditelj, i dramski pisac, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva, u okviru programa Kafa sa... danas se družio sa publikom 28. Sarajevo Film Festivala.
16.08.2022. u 14:15
get url
text

- Ako popijem gutljaj bosanske kafe, mjesecima neću spavati - našalio se na početku razgovora Eisenberg.

U Sarajevu, njegovom omiljenom gradu, kako je već više puta kazao, i sada je ponovio da se osjeća kao kod kuće.

- Trinaest godina želim da se vratim ovdje. Hvala vam što ste me ugostili u ovom sjajnom gradu. Dolazak ovdje je kao mijenjanje života, kultura je nevjerovatna. Svakako ću se opet vratiti - istakao je Eisenberg.

Ustvrdio je da kao glumac uvijek pokušava najbolje dati od sebe.

- Nekada je to super, najbolje što si uradio, bude i internacionalno prepoznato, a nekada te niko ne prepozna. Kao glumac ja sam sretan kada sam u nečemu što se ljudima sviđa, jer to mi pomaže da nastavim raditi - pojasnio je. 

Njegov filmski prvijenac "Nakon što spasiš svijet" prikazan je sinoć u Ljetnom kinu Coca- Cola, u okviru Open Air programa. 

- Hvala vam što ste pogledali film. Govori o dječaku koji je zvijezda društvenih mreža, konkretno TikToka, a njegova majka je neko ko spašava živote, ali za nju niko ne zna, dok on ima internacionalnu popularnost jer snima video zapise. Želio sam da pokažem ironiju života gdje dječak s društvenih mreža ima internacionalnu karijeru, a njegova majka, koja radi plemenit posao, uopće nije poznata - ispričao je Eisenberg i citirao kolegu Chris Rocka koji je kazao: "Odrastao sam mrzeći bogatu djecu, a sada živim sa njima".

- To je ironija života - naglasio je Eisenberg. 

U filmu igra i velika zvijezda Julian Moore.

- Imao sam sreću da je u mom filmu. Julian sam poslao scenario, nisam je znao, ja šaljem svoje scenarije poznatim stalno, nije me stid to da uradim - otkrio je kroz smijeh Eisenberg.

Na pitanje da li su disfunkcionalne porodice najveći problem Amerike odgovorio je - "ne". 

- Ne nisu, imamo većih problema, poput politike - naglasio je Eisenberg.

Govorio je i o rediteljskom iskustvu. Ustvrdio je da bi volio da može raditi poput Woodyija  Allena koji počinje u osam, i završi do ručka.

- Glumci to vole, ali meni treba više vremena, ja nisam toliko talentiran - iskren je Eisenberg.

Film "Nakon što spasiš svijet" sniman je u toku pandemije, zbog čega je, kako je kazao Eisenberg, budžet bio mnogo veći. Tačnije sa predviđena 3, koštao je 100 miliona.

- Sretan sam da je producentska kuća preuzela taj rizik, bilo je jako skupo zbog pandemije. Snimali smo prije nego se pojavila vakcina, i dnevno smo morali raditi po dva testa, ali srećom, dobro se završilo - kazao je Eisenberg.

Otkrio je da se u filmu pojavljuje i njegov sin.

- Trudim se biti prisutan i u poslu i u životu svog sina. Bilo je teško izaći iz uloge glumca u ukogu reditelja, ali naučio sam da budem malo relaksiran, jer glumci rade sjajno svoj posao. Gluma je sjajna, ali teško je dobiti filmove, kada sam ja imao kastinge, imao sam slike u glavi kako trebaju izgledati likovi. Bilo je tu sjajnih glumaca, ali se nisu uklapali u to - pojasnio je Eisenberg. 

Otkrio je i da zbog anksioznosti s kojom se bori "živi u balonu".

- Ne gledam filmove, ne čitam vijesti. Jedini način da sebe sačuvam je da odem u biblioteku i tamo pišem svaki dan kao da mi je to posao. Totalno živim u balonu - povjerio se Eisenberg. 

Govorio je i o ulozi Marka Zuckerbergera osnivača Facebooka, za koju je dobio nominaciju a Oskara.

- Kao glumac trudiš se da radiš najbolje. Nekad radiš manje uloge, nekad one koje odjeknu u svijetu. Nerealno iskustvo je bilo - kazao je Eisenberg.

Konstantno je nasmijavao publiku. Program se zove "Na kafi sa..." a Eisenberg je ustvrdio: "Ali niko nema kafu." To je izazvalo salvu smijeha na festivalskom trgu. 

Objasnio je i zašto nije na društvenim mrežama. 

- Plašim se društvenih mreža. Mislim da bih imao mnogo neprijatelja jer bih objavljivao svašta bez razmišljanja - iskren je Jesse. 

Otkrio je da snima uskoro film u Poljskoj .

- Moja porodica su Jevreji iz Poljske. Bit će to prilika i da vidim rođake - kazao je Jesse.

Također jednom od fanova koji se javio za riječ ponudio da izvadi dozvolu da može da vjenča njega i njegovu ljepšu polovinu. 

- Da to bude židovsko-bosansko vjenčanje - kazao je kroz smijeh.

Užasava ga osjećaj horora da ne uspije, da se probudi ujutru "s osjećam da sam idiot, ali i šta bih mogao raditi tog dana." 

- To mislim da se zove ambicija - rekao je.

Istakao je da je lakše igrati zlikovca i zabavnije, a otkrio je i da je prijatelj s Jasmilom Žbanić čiji je film "Grbavica" pogledao nekoliko puta.

- To je najbolji film koji sam vidio. Večeras ću se sastati i sa Danisom Tanovićem - otkrio je. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.