open-navfaktor-logo
search
Na rijeci Drini
Jerlagić: Projekat "Buk Bijela" je otimanje državne imovine, ako želi, to može spriječiti Tužilaštvo BiH
Ekspert za energetiku Amer Jerlagić smatra da je projekat "Buk Bijela" u realizaciji entiteta RS i Srbije otimanja državne imovine Bosne i Hercegovine nezapamćen u svijetu, a da otimačinu može spriječiti Tužilaštvo BiH i policijski organi, ako to žele.
20.05.2021. u 08:00
get url
text
Amer Jerlagić, SBiH

Premijer bh. entiteta Republika Srpska Radovan Višković i premijerka Republike Srbije Ana Brnabić položili su 17. maja u Foči kamen temeljac za izgradnju Hidroelektrane "Buk Bijela" na rijeci Drini, iako nadležne institucije Bosne i Hercegovine još nisu dale svoj stav o tome.

Ovaj potez manjeg bh. entiteta i Srbije izazvao je brojne osude u Bosni i Hercegovini jer u ovom slučaju pokušava se pokrasti imovina države Bosne i Hercegovine. Tako smatra i ekspert za energetiku i bivši direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić, koji je za Faktor kazao:

- Ovakvi energetski projekti ne mogu se graditi bez raspisivanja međunarodnog javnog poziva da bi se mogle javiti i elektroprivrede Francuske, Italije, Albanije, Austrije i bilo koje države u svijetu. Entitetska Vlada RS-a dodjeljuje koncesiju Elektroprivredi Srbije i uz to im daje 51 posto vlasništva. To je nezapamćeno u svijetu kada su u pitanju državne kompanije i otimanje državne imovine Bosne i Hercegovine – ističe Jerlagić.

Kameni temeljci i ranije su se postavljali na brojnim mjestima u BiH, pa projekti nisu realizovani, dodaje naš sagovornik.

- I ovaj kamen temeljac je postavljen uzalud jer već postoji Odluka Ustavnog suda BiH da je rijeka Drina imovina države Bosne i Hercegovine. Dakle, bez odluke države BiH ovakvi projekti se ne mogu realizirati jer rijeka Drina je državna granica BiH i Srbije i ovaj pokušaj otimačine jednostavno se može osporiti ako se želi – tvrdi Jerlagić.

VEZANI TEKST - Kamen temeljac na Drini mimo države BiH: Zaštita će se, ako bude trebalo, tražiti i od međunarodnih institucija

Po mišljenju našeg sagovornika postoji i drugo rješenje da se projekat ospori.

- Drugo rješenje je da Tužilaštvo BiH i policijske agencije krenu u preuzimanje dokumentacije i provjere šta to znači izjava Radovana Viškovića koji je rekao: "Mi nismo htjeli da radimo ovaj projekat putem javnih nabavki jer bi nam to usporilo put". Kako entitetski premijer hladno može izjaviti da on nije htio da se ovaj projekat uradi preko javnih nabavki. Niko ne može biti iznad zakona pa ni entitetski premijer jer javne nabavke su, kao što zna i Višković, jedini način u realizaciji projekata državnih institucija – kaže Jerlagić.

Jerlagića čudi i opozicija u entitetu RS "koja na ovakve primjere kriminala šute, koji ne smiju da se oglase jer se radi o Srbiji, da je neka druga država u pitanju, vjerovatno bi reagovali". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.