Prije samo pet dana činilo se da je u Tuzlanskom kantonu napravljena koalicija pet stranaka, koja će ići u formiranje vlasti. Blok predvođen SDP-om, u koji su se svrstali DF, Naša stranka (NS), SBB i Stranka za BiH (SBiH), objavio je da ima 19 ruku u Skupštini TK za formiranje izvršne vlasti. Već danas to očito nije slučaj.

U ponedjeljak je održan sastanak delegacija SDA i SDP-a, nakon kojeg je iz SBiH uslijedila poruku da nikakva koalicija nije potpisana.

- Obavljamo razgovore i sa lijevim blokom, a imali smo pozive od SDA u TK, ZDK i Bosansko-podrinjskom kantonu. U konačnici s kim ćemo otići, to ovisi od programskih ciljeva, odnosno koliko su ciljevi drugih stranaka komplemetarni s onim što smo mi obećali građanima - rekao je danas za Faktor Amer Jeralgić, predsjednik SBiH.

On je naglasio da u ovom momentu SBiH ima ekvidistancu prema SDP-u i SDA, jer još ništa nije ni u prednacrtu potpisano.

- Ekvidistanca u ovom momentu znači jednak odnos prema SDP-u i SDA. Kada budemo vidjeli šta se dešava, kakva je situacija. Konačnu odluku o bilo kakvoj koaliciji u SBiH donosi Predsjedništvo stranke, a potvrđuje Glavni odbor - zaključio je Jerlagić.

Admir Hrustanović, potpredsjednik Kantonalnog vijeća SBiH u TK, nakon sastanka sa delegacijom SDP-a u petak je u Tuzli izjavio da su programski ciljevi SBiH "80-90 posto slični sa ove četiri stranke (SDP, DF, NS i SBB, op. a.)" te da SBiH daje punu podršku ovoj koaliciji od pet stranaka.

- Vrh stranke ima jedinstven stav i imamo podršku za sve ovo što smo ovdje pričali. SBiH u TK je u savezu sa ove četiri stranke u TK, a o višim nivoima vlasti ja ne mogu govoriti - rekao je Admir Hrustanović.

Jasno je da u situaciji kada o bilo kakvoj koaliciji odlučuje Centrala SBiH, a uzimajući u obzir stavove predsjednika Jerlagića, blok pet stranaka u TK faktički ne postoji.

- Bilo kakva odluka o koaliciji bit će jednoobrazna, dakle na svim nivoima tražit ćemo iste partnere. Ne želimo u jednom kantonu s jednima, a u drugom s drugima - zaključio je Jerlagić.