open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Jerko Ivanković Lijanović i ostali oslobođeni!
Prvostepenom presudom Jerko Ivanković Lijanović i još osam optuženih bili su osuđeni na ukupno 52 godine i osam mjeseci zatvora
08.11.2019. u 13:27
get url
text

Sud Bosne i Hercegovine danas je oslobodio svih optužbi bivšeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića i druge optužene u predmetu za organizovani kriminal.

Sudsko vijeće donijelo je odluku kojom su svih optužbi oslobođeni Jerko Lijanović, njegov brat Slavo Ivanković Lijanović, nekadašnji ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj, Draženko Kvesić, Željko Mikulić, Miroslav Čolak, Mirko Galić i Mirjana Šakota.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je 30. maja rješenje kojim su uvažene žalbe branilaca optuženih te je prvostepena presuda Suda BiH od 22. oktobra prošle godine u osuđujućem dijelu ukinuta i određeno je održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine.

Prvostepenom presudom Jerko Ivanković Lijanović i još osam optuženih bili su osuđeni na ukupno 52 godina i osam mjeseci zatvora zbog organizovanog kriminala, pranja novca, porezne utaje i neplaćanja poreza te krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga ili isprava. Jerko Ivanković Lijanović bio je osuđen na 12 godina i novčanu kaznu od 50.000 konvertibilnih maraka (KM), dok je Slavo Ivanković Lijanović dobio deset godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM.

{$galerijaFotografija}

Milorad Bahilj i Jozo Slišković su dobili jedinstvene kazne od po pet godina i deset mjeseci zatvora, a Željko Mikulić, Draženko Kvesić i Mirko Galić su osuđeni na po tri godine zatvora. Presudom Suda BiH Mirjana Šakota i Miroslav Čolak su osuđeni na po pet godina zatvora.

Firma "Farmer" prvostepenom presudom je novčano kažnjena sa 800.000 maraka, "Farmko" je novčano kažnjen s dva miliona KM, a "Optimum" sa 200.000 maraka. Od Jerke i Slave Ivankovića Lijanovića se prvostepenom presudom oduzimala imovinska korist veća od 800.000 maraka, od Čolaka šest miliona KM pribavljena djelima.

Jozo Ivanković Lijanović je tom prvostepenom presudom oslobođen krivice za organizovani kriminal i pranje novca, dok je optuženica odbijena u odnosu na pojedine tačke koje su teretile Slavu Ivankovića Lijanovića, Bahilja, Galića te firme "Lijanovići" i "Mi-Mo".

Presuda Lijanovići Sud BiH 08.11.2019.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.