open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Jerkić - Tabor: Jedinstvene Oružane snage BiH u potpunosti posvećene izvršenju svojih misija
Jedinstvene Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) su u potpunosti posvećene izvršenju svojih misija, a trenutno 698 vojnika osigurava 84 lokacije u BiH, rekao je zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije generalmajora Ivica Jerkić nakon sastanka s komandantom američke Komande za specijalne operacije u Evropi generalmajorom Davidom Taborom.
27.09.2021. u 15:34
get url
text

- Imali smo vrlo produktivan i dobar sastanak. Razgovarali smo o dvije teme - civilno-vojnoj saradnji i uspostavi medijsko informativnog centra u okviru Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH. Kada je u pitanju civilno-vojna saradnja, potvrdili smo da imamo dobar doktrinarni okvir za provedbu civilno-vojne saradnje - pojasnio je Jerkić.

Kako je kazao, medijsko informativni centar je nova organizacijska cjelina koja će biti uspostavljena u zajedničkom štabu OSBiH, a koji će imati za cilj da promoviše sve ono što rade Oružane snage BiH.

- Jedinstvene Oružane snage BiH su u potpunosti posvećene izvršenju svojih misija. Trenutno 698 naših vojnika osigurava 84 lokacije u BiH. Osam naših pripadnika je u Africi u međunarodnim misijama, preko 30 naših timova radi deminiranje, veliki broj naših vojnika radi na uređenju skladišta i generalno čuvanju sigurnosti. Oružane snage BiH su potpuno posvećene izvršavanju svojih zakonom definiranih misija - dodao je Jerkić odgovarajući na pitanje kako se trenutna politička situacija u BiH odražava na stanje u Oružanim snagama BiH.

Tabor je kazao da mu je ovo prvi put da boravi u BiH.

- Sretni smo što možemo doprinijeti razvoju i povećanju kapaciteta ovog centra uz pomoć našeg regionalnog tima za informacijsku podršku na stalnoj rotacijskoj osnovi. Na taj način pomažemo u stvaranju prijeko potrebne veze između Oružanih snaga BiH i njenih građana - rekao je Tabor.

Ukazao je i na izuzetne aktivnosti koje provodi tim civilno-vojne saradnje Oružanih snaga BiH.

- Obuka sa našim partnerima pospješuje našu sposobnost zajedničkog rada u svim okolnostima. Vještine, zajednički način rada i odnosi razvijeni tokom ovih vježbi direktno su primjenjivi na sve druge scenarije. Što znači da ukoliko dođe do prirodnih katastrofa ili sličnih situacija možemo jako brzo i učinkovito odgovoriti kao tim i pružiti pomoć građanima. Rješavanje složenih problema zahtijeva timski rad i podršku prijatelja i to je razlog što će Sjedinjene Američke Države kao saveznik nastaviti jačati partnerstvo BiH - istakao je Tabor.

Govorio je i o tome koliko na saradnju dvije vojske utječu pojedine najave iz bh. entiteta Republika Srpska, koje je iznio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Sjedinjene Američke Države i moje snage, kao NATO saveznik, nastavljaju da pružaju podršku jedinstvu BiH. Nastavit će da pružaju podršku ovoj državi u održavanju stabilnosti i sigurnosti, kao i do sada - dodao je Tabor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.