open-navfaktor-logo
search
Oštre kritike
Jeremić: Zaprepašten sam blamažom koju je Dodik dozvolio sebi, ali i cijelom našem narodu
Bivši ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić oglasio se na svom Facebook profilu u vezi sa aferom "Ikona".
20.12.2020. u 07:35
get url
text
Vuk Jeremić

Spornu ikonu, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uručio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, Kremlj će vratiti, s obzirom na upitnost njenog porijekla i vrlo izvjesnu mogućnost da je ukradena u Ukrajini.

Jeremić je napisao da je nekada bio u dobrim odnosima sa Dodikom, ali da je ovo slučaj o kojem ne može da šuti. Istakao je kako je zbog Dodika mnogo puta trpio kritike, ali da mu je to bila obaveza.

Jeremić ističe kako više ne dobija pozive na svečanosti od Dodika, te da mu je jasno zbog čega je to tako. Istakao je kako je "zaprepašten blamažom" u ovom slučaju, ali i to da se neće pridružiti pozivima na njegovu ostavku.

Objavu Vuka Jeremića prenosimo u cijelosti:

- Nije tajna da sam nekada bio u dobrim odnosima sa Miloradom Dodikom. Dok sam obavljao dužnost ministra vanjskih poslova Srbije, u nekoliko navrata sam ga zadužio i trpio brojne kritike zbog bliskosti sa njim, u Beogradu i u inostranstvu. Ne žalim zbog toga, to je bila moja obaveza.

Od prije nekoliko godina više ne dobijam pozive na svečanosti povodom "dana RS-a", a on je prestao da mi odgovara na pozive i poruke. Bilo mi je jasno da je zarad bliskosti sa Aleksandrom Vučićem odlučio da sa mnom prekine kontakt. Razočarao me je, ali sam pokušao da za to nađem opravdanje u Vučićevoj brutalnoj isključivosti i imperativu za RS da ima dobre odnose sa vlastima u Beogradu.

Iz poštovanja prema nekadašnjem prijateljstvu, izbjegavao sam da Dodika kritiziram za njegove greške i ispade, koji su počeli da bivaju sve učestaliji i kardinalniji.

Ovo, međutim, ne mogu da oćutim, jer sam zaprepašten blamažom koju je dozvolio sebi, a preko sebe i cijelom našem narodu.

Naravno, riječ je o skandalu u vezi sa skupocjenom pravoslavnom ikonom koju je prije nekoliko dana uručio kao službeni poklon Sergeju Lavrovu tokom njegove zvanične posjete BiH.

"Ikona iz 18. vijeka iz Luganska, bit će vraćena darodavcu, kako bi se preko Interpola utvrdila njena historija", saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, a prenijeli svjetski mediji.

Nema dileme je da je ikona pribavljena na problematičan način, ne bi se ruska diplomatija odlučila bez ozbiljne provjere da se od nekog bliskog Moskvi (a Dodik to jeste) tako nedvosmisleno distancira i opere ruke.

Da je neko smišljao kako da jednim potezom podvali i Dodiku i Lavrovu, usmjeri pažnju međunarodne javnosti na probleme u domenu vladavine prava u RS-u i Donbasu, kompromituje odnos kanonskih pravoslavnih crkava i države, doda vjetar u leđa obnovljenim apelima za reviziju Dejtona i dovede u izuzetno neprijatnu situaciju tradicionalnog saveznika, teško je mogao da se dosjeti ovoga.

Neću se pridružiti zahtjevima za Dodikovu ostavku. Zbog specifičnosti izbornog sistema i zakona BiH, kao i aktuelnih okolnosti, ne mislim da bi to u ovom trenutku bilo u našem nacionalnom interesu. Ali da je ovo vrhunska brljotina - jeste, i za nju neko mora da odgovara. To podrazumijeva da se neko visoko u hijerarhiji vlasti transparentno suoči sa konsekvencama i nađe na udaru zakona.

Sve manje od toga bi bilo poniženje za RS, nedostojno našeg naroda i historijskih veza koje imamo sa Rusijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.