Prijedlog će, kako je najavio ministar pravosuđa i uprave ZDK Edin Hasaničević (Naša stranka), biti upućen u daljnju skupštinsku proceduru. On je napomenuo kako je zahtjev za izmjene tog zakona uputio zastupnik u Skupštini ZDK Alen Kapković iz Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad.

- Izmjenama se iz Zakona o Vladi ZDK briše stav 4, člana 6, koji govori o nacionalnoj odrednici, s tim da je ovo resorno ministarstvo zauzelo stav da se ne izlazi izvan ustavnih okvira, zato što je po Ustavu ZDK predviđeno da vladu i zastupljenost u svim institucijama kantona čini bazni popis iz 1991. godine - naglasio je Hasaničević.

U važeći Zakon o Vladi ZDK, podsjetio je, naknadno je u član 6, u periodu između 2004. i 2005. godine, dodat stav 4.

- Mi smo imali važeći Zakon o Vladi ZDK, a i po ustavnoj odredbi, definiše se samo broj ministara. Dakle, tim odredbama koje su imperativne - jer se radi o ustavnim odredbama, ne definiše se nacionalna struktura, nego se samo spominje taj bazni popis iz 1991. godine. Ovdje se postavlja pitanje kako se došlo do ove matematičke formule. Međutim, u ovom momentu, mi smo danas samo odlučivali o prijedlogu zastupnika o izmjeni tog člana Zakona o Vladi - kazao je Hasaničević.

Podvukao je kako se i u većini drugih kantona "spominje samo broj ministara, ali se ne govori o nacionalnoj strukturi".

- Dakle, s ovim se ne dovodi u pitanje ni nacionalna zastupljenost nijednog od konstitutivnih naroda, ali se otvara šira rasprava da li je primjenom postojećeg zakona, u svom ovom periodu od 2005. godine došlo do ugrožavanja prava drugih stavnovnika koji se možda izjašnjavaju drugačije, a koji uredno plaćaju svoje obaveze. Ja, kao resorni ministar, nastojat ću da se nikome ne uskrate prava i da se svakome prizna ono što mu pripada - istakao je.

Usvojene promjene Zakona o Vladi ZDK, najavio je, sada idu u skupštinsku procedure.

- Na Skupštini će zastupnici imati priliku raspravljati o tome pa ćemo vidjeti kakav će biti krajnji ishod. Moja poruka je da ova vlada, i kanton u cjelini, mora poštovati ljudska prava u cijelosti te da ne možemo donositi odluke "preko noći, preko koljena" - istakao je.

Resorni ministar rada i socijalne politike Zlatko Jelić, koji je na početku sjednice Vlade obrazložio stav svoje stranke te, zajedno s ministricom zdravstva Tanjom Radoš-Kosić, napustio današnju sjednicu zbog činjenice da nisu uvaženi njihovi zahtjevi za povlačenjem ove tačke s dnevnog reda, smatra kako se ovim izmjenama ulazi u "opasnu situaciju" za budući period.

VEZANI TEKST - Dvoje ministara HDZ-a iz protesta napustilo današnju sjednicu Vlade ZDK

- Najveći problem je što se krši Ustav ZDK. Znači, sam je Ustav rekao da Vladu čine deset ministara i premijer, a da će struktura, odnosno nacionalna zastupljenost biti definisana kroz Zakon o imenovanju Vlade. U Ustavu ZDK, lijepo i decidno je rečeno da Vladu ZDK čine predsjednik i ministri, čiji se broj utvrđuje Zakonom o Vladi ZDK - naglašava Jelić.

Predloženim izmjenama koje je Vlada danas usvojila nema se mogućnost "utvrđivanja broja ministara iz tri konstitutivna naroda".

- Znači, može se desiti da imamo jednonacionalnu Vladu ZDK, da u toj vladi nema ni ministara Hrvata, ni Srba - tvrdi Jelić.  

HDZ BiH, podvlači Jelić, dugo godina participira u vlasti u ZDK te su "uvijek uvažavali i poštovali Ustav ZDK".

- Mi jednostavno želimo da nas se uvažava i poštuje kao koalicionog partnera. Želimo da sudjelujemo u svim političkim zbivanjima, tako da smo današnjim napuštanjem sjednice Vlade dali javnosti dokaza da je HDZ u ZDK stabilan, da nismo podijeljeni kao što je jučer izašlo u medije od gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića - rekao je Jelić.

Svojim djelovanjem, dodaje, žele da zaštite i "vitalni nacionalni interes Hrvata u ZDK".

- Jednostavno, nismo htjeli da se piše historija da su ministar Jelić i ministrica Radoš učestvovali u donošenju ovog zakona te na taj način dozvolili da nemamo više Hrvata u Vladi ZDK - kazao je Jelić.

Što se tiče koalicije, izražava uvjerenje da će se sada mnogi politički akteri u vladajućoj koaliciji u ZDK probuditi.

- Vjerujem da ova koalicija može nastaviti, ali uz poštovanje i uvažavanje drugih i različitih mišljenja - poručio je Jelić.

On je napomenuo kako neće smjenjivati upravne odbore iz nadležnosti svog resora jer "treba poštovati zakonske norme i procedure" te ne želi izazivati nikakve sudske procese.