open-navfaktor-logo
search
Kondicioni trener
Jelešković otkrio šta je presudno za brži oporavak Zmajeva
Osim taktičke svakako je važnu ulogu igrala i fizička pripremljenost bh. reprezentativaca o čemu računa vodi kondicioni trener Eldin Jelešković.
05.09.2020. u 16:42
get url
text

- Znali smo da nas očekuje zahtjevan period priprema za predstojeće utakmice, s obzirom na to da jedan duži period nije bilo takmičenja kao i činjenicu da su igrači imali različite termine priprema i početke sezona u svojim klubovima. Pratili smo njihovu formu i rad duže vrijeme i znali smo da se igrači nalaze na različitim nivoima utreniranosti, odnosno sa različitim sposobnostima i kondicionim mogućnostima - rekao je Jelešković za zvaničnu stranicu FSBiH, te dodao:

- Bilo je izazovno sklopiti trenažni proces i prilagoditi opterećenje grupi igrača koja je heterogena. Imamo fudbalere koji su u takmičarskoj formi, one koji su u jeku priprema, one koji nisu igrali duži vremenski period i igrače koji praktično na okupljanje dolaze sa jednim ili dva treninga sa ekipom. Ovo smo prihvatili kao izazov, te uspjeli u pripremi za utakmicu izvući maksimum od ekipe. Cilj je bio da ih kroz treninge ne umorimo, ali ipak dovedemo na nivo adaptacije koji može odgovoriti izazovu odigravanja utakmice na jednom visokom nivo.

Po povratku u Zenicu nije ostalo mnogo vremena za odmor jer već u ponedjeljak naš tim na Bilinom polju igra protiv Poljske. Jelešković objašnjava kako planiraju spremiti ekipu za ovaj susret:

- Presudna je činjenica da igrači kroz duži vremenski period imaju znatan nivo akumuliranih sposobnosti, te da sada moramo maksimalnu pažnju posvetiti njihovom oporavku. To je jedan novi izazov jer između dvije utakmice su samo dva dana i povratak iz Italije. Nedovoljna fizička spremnost, takođe usporava oporavak, što u igri za državni tim ni u kojem slučaju neće biti opravdanje. Motiv je presudan a svi reprezentativci ga imaju.

Jelešković će u saradnji s medicinskim timom i nastojati iskoristiti sve resurse kako bi igrače doveli na nivo kojim će odgovoriti na najbolji način i narednom protivniku.

- Moram istaći da su svi reprezentativci pokazali da mogu i žele odgovoriti izazovima koje postavljamo pred njih.To pokazuju kroz treninge i siguran sam da će se vidjeti i u meču protiv Poljske. Imamo samopouzdanje, spremni smo dati maksimum tako da očekujemo i u ovoj utakmici povoljan rezultat - kazao je Jelešković na kraju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.